Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Bli bekant med konditionssalen

Från 2014
Uppdaterad 04.04.2014 10:03.
Bild: Yle/Robin Lindberg

Är du intresserad av att träna på gym, men osäker på hur du klarar det?
Borgå idrottstjänster bjuder på en lösning.

Projektet Bli bekant med konditionssalen ska uppmuntra Borgåbor till träning. Projektet har fått statsunderstöd av undervisnings- och kulturministeriet.

Idén till projektet att lära nybörjare gå på gym är en verksamhetsform som pågått redan en tid berättar idrottssekreterare Helena Forsbäck-Turunen. Styrketräning har blivit mera attraktivt för alla åldrar och speciellt har populariteten bland seniorerna ökat. Det är viktigt att upprätthålla muskelkonditionen för att bättre klara av de så att säga äldre åren fortsätter Forsbäck-Turunen. Många motionärer börjar vakna till och inse att det inte enbart är den aerobiska motionen som är viktig utan även muskelstyrka behövs.

Hjälp med att träna rätt

Det är ytterst viktigt att träna rätt för att undgå skador, därmed har ett behov för kurserna uppstått. Det lönar sig att börja lugnt och att i början inte använda för tunga tyngder. På kursen får alla deltagare råd om trygg träning och hjälp med att komma igång. Kursen ordnas i konditionssalen i Borgå idrottshall. Forsbäck-Turunen berättar att salen inte är öppen för allmänheten, endast för grupper. Redskapen och apparaterna är anpassade även för senior- och specialgrupper och salen är annars också användarvänlig. Det är en bra sal att börja i och risken att skada sig är liten.

Nybörjakursen som börjar på måndagen riktar sig till vem som helst som vill bli bekant med konditionssalsträning. Idag är sista chansen att anmäla sig. Flera kurser planeras till hösten. Om det finns intresse kan det t.ex. bli frågan om en seniorgrupp.

Kursen kostar 50 euro och träning blir det två gånger i veckan. Anmälningar tas emot på Borgå stads webbsidor