”Folk förväntade sig att allt skulle bli jättebra”
I år är det exakt 20 år sedan rasåtskillnadspolitiken apartheid avskaffades i Sydafrika och Nelson Mandela blev landets första demokratiskt valda president. Trots jubileumsåret säger finlandssvenska Annika Haslecker att sydafrikanerna var mer hoppfulla förr.
Haslecker flyttade till Sydafrika i början på 2000-talet och säger det var en mer förväntansfull stämning i landet då.
- Det var en positivare stämning än nu, folk förväntade sig att allt skulle bli jätte bra. Nu verkar det som att folk har fått nog av korruption och att inget leder någonvart, konstaterar hon.
Folk skrattar nog mera här än vad man gör i Europa.
Starka finlandssvenska rötter
Haslecker har bott i Kapstaden de senaste tio åren. Hon är född i Schweiz, men uppvuxen i Finland med finlandssvensk mamma och pappa från Schweiz.
- Om folk frågar varifrån jag kommer så säger jag nog vanligen Finland och inte Schweiz där jag har bott mer eller mindre mitt vuxna liv innan jag flyttade till Sydafrika.
Som 21-åring flyttade Haslecker från Vasa till Spanien och senare till Schweiz där hon jobbade för Swissair i 13 år. När bolaget gick i konkurs öppnade sig möjligheten att flytta till Sydafrika. Det var djuren, naturen, och att folk lever mer intensivt i nuet som lockade.
Regnbågsnationen
Det bor närmare 53 miljoner människor i Sydafrika. Ungefär 80% är svarta, 9% är färgade respektive vita, dessutom bor många av bl.a. indisk härkomst i Sydafrika.
1994 ordnades det första demokratiska valet. Nelson Mandela valdes till landets första svarta president.
Sydafrikas styrande parti har sedan år 1994 varit Afrikanska Nationalkongressen ANC.
De första européerna steg i land vid det som idag är Kapstaden i slutet på 1400-talet.
Från 1948 till 1994 styrdes Sydafrika av apartheidregimen som segregerade den vita, färgade och svarta befolkningen.
- Folk skrattar nog mera här än vad man gör i Europa och har mera tid att leva och lägger mera värde på det, säger Haslecker.
Korruption utan konsekvenser
Trots att Sydafrika har gjort stora framsteg under de senaste 20 åren är det inte ett problemfritt land annat leva i. Statistik från den sydafrikanska polisen visar bland annat att rån, inbrott och mord har ökat igen efter några lugnare år. Speciellt under fotbolls VM år 2010 lyckades polisen effektivt få ner brottsstatistiken. Haslecker berättar att hon ändå aldrig har bott i ett hus med elstängsel som är så vanligt i Sydafrika. Hon har inte heller känt sig rädd eller hotad.
- Det är mera så att jag tycker synd om dem som bor i kåkstäderna och inte kan skydda sig, det händer mycket där som vi inte vet om. De har inte privata säkerhetsföretag eller elstängsel. Där kan granne komma in och ta tv:n eller våldta dig, säger Haslecker.
Det har ändå skett framsteg. Sydafrika har flest hiv/aids smittade personer i hela världen men vården har under senare år förbättrats märkbart. För första gången i landets historia finns det också en växande svart medelklass som tjänar, konsumerar och mår bra.
Fattigdom, kriminalitet, hiv/aids och korruption är ändå problem som många sydafrikaner kämpar med dagligen. Speciellt korruptionen inom det styrande partiet, Afrikanska nationalkongressen ANC, har kritiserats under senare tid. President Jacob Zuma anklagas bland annat för att ha använt över 200 miljoner rand, ungefär 15 miljoner euro, statliga medel för att bygga en simbassäng och amfiteater i sitt privata hem i Nkandla.
- Det som är skrämmande är att det inte finns så mycket konsekvenser om en politiker blir fast för korruption och det är man ju inte van vid om man kommer från Finland, säger Haslecker.
"Lite Afrika över det hela"
Jag saknade Afrika så totalt att jag kom tillbaka för snart ett år sedan.
Efter att bland annat ha jobbat för en svensk resebyrå i Kapstaden har Haslecker sedan ett drygt år tillbaka en egen resebyrå, Exciting Africa. Att starta upp eget i ett land som Sydafrika tycker hon inte har varit svårt.
- Jag tror att del saker är lättare här, det är lite mindre byråkrati, säger hon.
En del kulturella skillnader har hon ändå stött på.
- Folk här är så otroligt optimistiska och engagerade. Om man har idéer är alla med på den. Ibland är det ändå inte så mycket som materialiseras. Det är kanske lite annorlunda än i Finland där folk inte är super entusiastiska men om de säger ja så menar de det. Här är folk jätte ivriga men ibland händer det inte så mycket, då är det lite Afrika över det hela, säger Haslecker.
Det demokratiska Sydafrika har ändå charmat henne så att hon har svårt att se sig själv någon annanstans än i regnbågsnationen som landet också kallas.
- Jag har faktiskt försökt flytta tillbaka till Europa. Jag gjorde det år 2012, då packade jag ihop allt, sålde huset, packade djuren och skickade containern till Schweiz där jag fick ett bra jobb inom IT-branschen på Swiss Airlines. Jag var där ett och ett halvt år och vantrivdes. Jag saknade Afrika så totalt att jag kom tillbaka för snart ett år sedan och det är jag glad över, säger Haslecker.
Läs också: Jakobstadsbon Don Duma minns livet under apartheid