Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Finland åttonde i välståndsindex

Från 2014
folksamling
Bild: YLE

Finland kommer på åttonde plats i världen i ett index som mäter välståndet på ett annat sätt än med det traditionella BNP.

Välståndslistan toppas av Nya Zeeland följt av Schweiz, Island och Nederländerna. Även Norge, Sverige och Kanada noteras högre än Finland, men exempelvis Tyskland, Japan och USA får klart sämre notering.

Indexet för social utveckling SPI (Social Progress Index) beaktar bland annat tillgången till mat, vatten och bostad, den personliga säkerheten, hälsan, miljön, tillgången till information och utbildning, samhällets tolerans och individens rättigheter och friheter.

Indexet presenterades för första gången i fjol. Det uppstod som en idé inom det Världsekonomiska forumet WEF. Bakom indexet står den ideella organisationen Social Progress Imperative, som leds av Harvardprofessorn Michael Porter. Indexet sammanställs av den brittiska ekonomen Michael Green.

Social Progress Imperative påpekar att det även finns andra alternativa metoder att mäta välstånd såsom Human Development Index, men att ingen annan metod än SPI mäter det som är grundläggande viktigt för individen.

I den första SPI-jämförelsen i fjol var 50 länder med, men Finland var inte bland dem. I år har antalet länder som jämförs utökats till 132. Sämst rankning får Tchad, Centralafrikanska republiken och Burundi.