Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Sara Varga - från utbrändhet tillbaka till toppen

Från 2014
Uppdaterad 04.04.2014 14:20.
Sara Varga
Bildtext Sara Varga tillbaka efter utbrändheten

Sara Varga slog igenom 2011 då hon tog sig till finalen av svenska Melodifestivalen med sin egen låt Spring för livet som handlar om hennes egna erfarenheter av ett våldsamt parförhållande. Efter det har hon gett ut ytterligare tre skivor, skrivit filmmusik och två böcker. Det intensiva turnerandet och hårda arbetstempot blev dock för mycket för Sara och i slutet av 2012 tog orken slut och kroppen sa ifrån.

- Jag hade gjort 120 spelningar på raken utan en enda dags paus då kroppen och själen bara gav upp. Jag hamnade ställa in en hel massa spelningar och verkligen bara vila för att komma ifatt mig själv. Det var såklart svårt att inse att jag helt enkelt inte orkade längre men jag hade inget alternativ. De första veckorna så sov jag i princip bara. Gick upp och drack lite vatten och somnade genast om igen. Först då insåg jag hur fruktansvärt TRÖTT jag verkligen varit – länge.

"Har aldrig strävat efter kändisskap"

Sara skriver all sin musik själv. Hon var bara barnet då hon bestämde sig för att börja göra musik, fascinerad av kraften som text och melodi kombinerade kan ha. Det var egentligen först långt senare tanken på eget artisteri började gro.

- Då jag var yngre har jag ju blivit erbjuden att sjunga andras låtar och träffat folk som sagt att ”jag ska göra dig till stjärna” men jag har aldrig riktigt sett tjusningen i att sjunga andras låtar sådär bara för sakens skull. Såklart kan jag göra det också men då ska det vara för att den är fin och betyder något speciellt för mig – inte bara för att få synas och stå i rampljuset. Hela den här stjärnvärlden och kändisskapet har jag aldrig strävat efter.

Då man jobbar inom underhållningsbranschen är man en självklar måltavla för åsikter och även ganska hård kritik. Har Sara hamnat tuffa till sig för att klara av den hårda pressen?

- Min starka sida är väl att jag inte har någon mask, att jag är precis likadan bland folk som då jag sitter hemma. Det är viktigt att vara trygg i sig själv, man kan inte vänta att någon annan ska bekräfta en. Man ska välja sina auktoriteter, vilka man lyssnar på noga för alla har en åsikt och man kan inte göra alla nöjda.

- Nu försöker jag lära mig att leva livet. Vara närvarande, lyssna på mig själv, stanna upp och verkligen leva och inte låta livet bara passera. Men det är ju inte så lätt alla gånger.

Fjärde skivan på gång

Sara Varga är nu aktuell med nytt material. Den fjärde skivan ges ut senare i vår men redan nu spelas första singeln Om du ångrar dig som enligt Sara själv handlar om klassikern krossad kärlek.

- Det nya materialet kommer att skilja sig ganska mycket från tidigare, det blir mycket countryinfluerat och lite mer varierande låtar. Halva skivan kommer att vara på svenska och andra halvan på engelska. Dessutom ska jag faktiskt spela in Spring för livet på spanska om en vecka. Jag talar väl inte så bra spanska men har alltid tänkt att det skulle funka fint så får se, det kanske blir en superhit i Spanien, haha.

Sara Varga har som sagt stött på många utmaningar i livet, allt från att leva i en våldsam parrelation till att drabbas av utbrändhet. Trots svåra perioder i livet är hon ändå glad för erfarenheterna och säger att hon lärt sig mycket av dem.

- Nu försöker jag lära mig att leva livet. Vara närvarande, lyssna på mig själv, stanna upp och verkligen leva och inte låta livet bara passera. Men det är ju inte så lätt alla gånger.

Mer om ämnet på Yle Arenan