Hoppa till huvudinnehåll

Vega

Wicca i Vasa

Från 2014
Uppdaterad 23.04.2014 11:09.
Linn Alice Wilhelmsson
Bild: Linn Alice Willhelmsson, Fotograf: DarkArtPhotography

- Strax innan jag skulle börja i gymnasiet kom jag över en bok om wicca och häxkraft. Efter att ha läst och funderat en hel del blev jag mer och mer intresserad, och eftersom jag aldrig riktigt känt mig hemma i någon annan religion så kändes wicca-traditionen helt rätt. Linn Alice Wilhelmsson i Vasa är en ung finlandssvensk nyhedning som följt den wiccanska livsstigen sedan 2006.

Wilhelmsson är utbildad miljöingenjör, studerar inhemska språk i Vasa, och motsvarar inte alls klichèbilden av hur en häxa borde se ut. Hon är öppen, sympatisk och klär sig trendigt i ungdomlig stil. Hon beskriver sin trosutövning som ganska vardaglig och den handlar mycket om naturnära värderingar. Mest påtagligt i just hennes fall är firandet av de wiccanska högtiderna som utgår från årstiderna. Fullmåne och tacksägelse hör också till de riter hon gärna utövar.

Utövar häxkraft på sitt eget sätt

- Om man nu riktigt börjar gräva i mina skåp och andra gömmor så hittar man nog en kvast också, men den går tyvärr inte att flyga på, skojar Linn Alice. Andra wicca-prylar jag har hemma är t.ex. stav, ljus, rökelse och kristaller. Jag vill gärna ha det pyntat och vackert under ceremonierna. På frågan om vad wicca egentligen handlar om svarar Linn Alice att det är litet knepigt. Frågar du tio wiccaner får du antagligen tio olika svar, för det är egentligen inte ordentligt definierat. Men det man kan säga är att det är en naturbaserad rörelse som grundades på 1960-talet av britten Gerald Gardner och den bygger på gamla europeiska folkreligioner och tron på ceremoniell magi. Hur praktiserar hon då sin häxkraft? Sin magi?

- Vad är nu sen ritual och vad är magi? Frågar sig Linn Alice. Är det magi om jag skickar en god tanke till en vän som har det jobbigt, eller krävs det att jag tänder ett ljus och sätter mig ner någonstans? Svår fråga, men jag försöker åtminstone fira våra högtider längs med året. Hur är det - kan du sända iväg onda tankar också?

- Javisst kan jag det, men det gör jag inte. Det ses inte i mina kretsar som god häx-sed. Vi följer vår lag om att man får göra vad man vill så länge man inte skadar någon. Jag ser det lite på samma sätt som att jag inte heller vill snacka skit om folk. Det känns inte rätt, säger Linn Alice Wilhelmsson.

Hör mera i Pia & Peter på söndag 13 april kl 10 - 12

Pia & Peter: 13.04.14. -Destination Blåkulla?

Programmet är inte längre tillgängligt

Mer om ämnet på Yle Arenan