Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Stenbrytning väckte åter debatt i Sjundeå

Från 2014
Uppdaterad 04.04.2014 13:57.
publiken var talrik under invånarmötet i sjundeå
Bildtext Publiken var talrik på invånarträffen i Sjundeå

Känslorna svallade när invånare, kommunala politiker och tjänstemän diskuterade stenbrott i Sjundeå på torsdag kväll. Orsaken var invånarnas missnöje med buller och vibrationer.

Invånarkvällen i Sjundeå ordnades i Borgvik ungdomsföreningshus, södra Sjundeå med närmare 80 sjundeåbor i publiken. Tio politiker och tjänstemän satt i panelen. Sist ut att informera var miljöinspektör Anu Hynninen, som inte hunnit jobba så värst länge i Sjundeå och under invånarkvällen väl fick sitt elddop, kan man säga. Hon berättade om principerna för hur tillstånd för verksamhet beviljas och hur man sedan följer upp med granskningar av olika slag.

miljöinspektör anu hynninen och nämndeordförande antero honkasalo (Vf)
Bildtext Miljöinspektör Anu Hynninen och nämndens ordförande Antero Honkasalo (Vf)

Det hon berättade tillfredsställde inte publiken, som ansåg att kommunen inte gjort tillräckligt för att råda bot på olägenheterna av stenbrytningen. Problem med stenkrossar finns på också på andra håll i Sjundeå, fastän diskussionen mest rörde sig om en plats nära gränsen till Kyrkslätt. Marina Grotell i publiken berättade om sina likadana erfarenheter från en annan del av Sjundeå, där skakningar av stenbrytning där hade orsakat sprickor i hennes hus.

marina grotell under invånarkväll i sjundeå om stenbrytning
Bildtext Marina Grotell

De som bor nära stenbrytningen var arga på buller och skakningar orsakade av sprängningar och kross, som enligt vad det sades orsakade skador på byggnader. De ansåg att buller och vibrationsmätningar inte gjorts på rätta ställen och att miljö- och byggnadsnämnden inte utfört sitt uppdrag på rätt sätt. Och nämnden försökte försvara sig, men möttes av publikens missnöje.

mötets ordförande arja alho (sdp), i bakgrunden förvaltningschef mikko löfbacka och tekniska chefen jorma skyttä
Bildtext Arja Alho

Situationen har blivit inflammerad i Sjundeå efter en lång tid av verksamhet, besvärsskrifter som behandlats ända upp i HFD. Inget som miljö- och byggnadsnämndens ordförande Antero Honkasalo (Vf) förde fram ansågs tillräckligt och de i publiken som uttalade sig tyckte att nämnden hade gjort allt för att få slut på problemen.

Trots att det blev mycket kritik mot kommunen, tyckte mötets ordförande, kommunfullmäktiges ordförande Arja Alho, att mötet var lyckat.