Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Sjundeå satsar på kollektivtrafik

Från 2014
Uppdaterad 04.04.2014 16:06.
En chaufför kör en minibuss och två personer åker med.
Bildtext I framtiden kan Sjundeåborna åka kommunalt runt stan.
Bild: Yle/Robin Lindberg

Sjundeå är en kommun som satsar stort på att förbättra kollektivtrafiken. Från och med i höst kommer Sjundeåborna att få bättre trafikservice.

Programmet är inte längre tillgängligt
Radio Vega Västnyland: Fantastisk trafiklösning i Sjundeå - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Kommunen har planerat ett helt nytt system, som innebär att tre nämnder planerar gemensamma taxi- och bussrutter för all kommunal trafik. Till exempel ska skolelever samsas om transporterna med andra som vill åka med, vilket tillsvidare inte går för sig.

Sjundeås bildningsdirektör tina nordman och bildningsnämndens ordförande carl-johan gottberg
Bildtext Bildningschef Tina Nordman och nämndens ordförande Carl-Johan Gottberg
Bild: börje broberg/Yle

Kommunen ingår avtal med trafikidkare om att de på bestämda tider under dagen kör kommunala transporter medan de däremellan kan köra andra transporter. Alla har nytta av systemet, både äldre som inte mera kör bil, skolelever som vill åka med till en kompis efter skolan och pendlare som vill komma till eller från tåget.

Programmet är inte längre tillgängligt
Radio Vega Västnyland: Kommentar om trafiklösning i Sjundeå - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Bildningschef Tina Nordman presenterade planerna på invånarmötet på torsdagen och fick mycket applåder för det.

En av dem som välkomnar förändringen är Marita Rosengren, som gärna själv åker med ibland och som också är glad för barnabarnens skull.