Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Bandet med många personligheter

Från 2014
Uppdaterad 03.05.2016 12:09.
Malin Kojola och Erik Sjöholm sjunger i Grand
Bildtext Malin Kojola och Erik Sjöholm bidrar med singer-songwriterstilen i Grand. Och rappen förstås.

Grand är precis som namnet förtäljer - ett himla stort band. Ibland är de åtta, och ibland fyra eller tre. Formationen lever, och i musikstilen ryms jazz, singer-songwriter, hiphop, rock och soul. Det låter virrigt, men är allt annat. Möt det nya partybandet.

Grand består av:

  • Erik Sjöholm, gitarr och sång
  • Malin Kojola, sång och slagverk
  • Anders Sjölind, trumpet och flygelhorn
  • Toni Nordlund, trummor
  • Robin Käldström, saxofon¨
  • Mattias Björkholm, keyboard och sång
  • Niclas Eriksson, spelar typ allt
  • Henrik Sundström, bas

Grand är inget vanligt band, eftersom man kan säga att det är konceptbaserat. Ibland har de full bemanning på scen, det vill säga åtta stycken, men ibland kan de vara bara två, eller kanske fyra. Allt beror på omständigheterna. Gruppen är också öppen för samarbeten och testar gärna på både nya genrer och spelningsformer. Men, du ska ändå inte tro att det är något sunkigt coverband, för det är det absolut inte.

- För mig har det här varit ett sätt att komma bort från att bara sjunga covers, säger Erik Sjöholm som är en av sångarna.

Alla låtar är alltså skriva av någon i bandet. Det finns ingen speciell låtskrivare, utan alla får komma fram med idéer.

- Vi har ofta ett arrangemang som vi utgår ifrån, och därifrån får det leva helt hur det vill. Vi ändrar på det tills alla känner sig helt bekväma med vad de spelar, säger Erik.

Men varför är ni så många?

- Ja, varför inte? Vi började plocka in musiker och så blev det bara fler och fler. Bandet blev officiellt i början av januari, men själva gänget har funnits i många år, eftersom vi träffades under våra musikstudier i Jakobstad. Vi känner varandra väldigt bra och nu har vi kommit ihop i det här projektet och är redo att ta steget utåt för att komma förbi Österbottens gränser, och också Finlands gränser.

Inte det mest effektiva bandet

Ibland är det roligt att vara många, men det finns såklart en del nackdelar också.

- Att vara effektiv är en utmaning. Att få tag i alla och hålla igång kommunikationen. Om det är snabba puckar som gäller har det varit utmanande, men det går nog helt okej. Det gäller bara att elda på lite.

Vad är styrkan i att vara så många?

- Alla nyanser det ger, både i diskussioner och i soundet. Det är ett superbra gäng, med många olika personligheter.

En himla massa stilar

De många olika personligheterna ger också bandet sitt speciella sound. Erik berättar att publiken brukar beskriva deras stil som soulig, men den är mer komplex än så.

- Blåssektionen har lite jazz-touch på det hela, och trummisen kommer med hiphop-influenser. Jag och Malin är mer singer-songwriter, medan Niclas på gitarr kommer med lite rockinfluenser, så det blir väldigt brett.

Lyssna på Compromise

Ni är ändå ganska olika, blir det någonsin gräl?

- Nej då. Vi känner varandra som sagt från förr, så vi vet hur vi ska ta varandra.

En rappare som inte är en hiphoppare

Erik rappar på en del låtar, och han gör det riktigt bra, men tittar på man på hans yttre skulle man knappast koppla ihop honom med hiphop.

- För tre fyra år sedan så bytte jag genast kanal om det kom hiphop. Jag lyssnade inte alls på rap, fattade inte grejen. Men det är nog tack vare Toni Nordlund, som trummar i Grand, som jag kommit i kontakt med det. Han drog igång ett band som vi kallade för T-Bone, och senare Barbershop. Han är fortfarande inne på mycket hiphop, och han inspirerade mig till den genren.

Lärde du dig att rappa själv eller hade du Toni som rapcoach?

- Nej, det var nog bara att härma och imitera. Inte visste jag ju alls vad jag pratade om. Det var en massa amerikanska slangord som jag inte förstod.

Lyssna på Matter

Är det svårt att rappa utan att vara en rappare?

- Jag vet inte, jag bara leker på. Jag utforskar vad som händer och har en ganska öppen inställning. Jag ser mig inte som en rappare, men vi får väl se vart det bär.

Spännande samarbeten på gång

Just nu finns det några låtar med Grand på till exempel soundcloud och youtube, men mer är på kommande.

- Vi har samarbeten på gång med en kille som heter Kareem Bell, ursprungligen från Jamaica och som bor i Florida nu. Vi ska också banda några låtar med Jeff Fettig som bor i Brooklyn. Han ska förmodligen komma hit i juni och då ska vi banda in material med honom.

Vad kan man förvänta sig av en spelning med Grand?

- En bra liveupplevelse och mycket energi och närvaro. Vi har mycket fokus på publikkontakt så man kommer att känna sig välkommen.

Har du tur kanske du får se dem på spontanspelning i en tunnelbanevagn också.

Den som vill se Grand, eller bitar ur Grand, ska ta sig till Saluhallen i Vasa den 15.4. Då uppträder Erik tillsammans med Malin. Den 19.4 blir det en spelning på Ritz när Grand är förband för Prince of Asyria.