Hoppa till huvudinnehåll

Familj

Buu-klubben
Yle Watt

”Porr är en vardaglig grej för pojkar”

Från 2014
Uppdaterad 05.04.2014 09:54.
David, Bruno och Axel säger att porr är det vardaglig sak
Bild: YLE/Annika Löfgren

I högstadiet har alla pojkar tittat på porr. De flesta gör det första gången i lågstadiet, ofta redan i åttaårsåldern. Det säger David Sandqvist, Bruno Mustelin och Axel Toukkari som Familjeliv träffar på ett café i Helsingfors.

De är vårens abiturienter och har redan lite perspektiv på sin barndom. Alla kommer ihåg första gången de såg porr. För David var det en trevlig upplevelse, men Bruno minns att han såg sådant som han tyckte var onaturligt och obehagligt.

- Jag var i lågstadieåldern och kunde inte förstå poängen med det jag såg – ännu mindre hur någon kunde njuta av det.

Inte vanlig sex man ser

Familjeliv: Axel, Bruno och David om porrsurfande

Programmet är inte längre tillgängligt

Enligt David, Axel och Bruno är största delen av porren man stöter på på Internet inte det vanliga samlaget mellan en man och en kvinna.

- Det värsta är ju om små barn får för sig att två människor som älskar varandra gör saker som ser väldigt konstiga och skrämmande ut, säger Bruno.

David, Bruno och Axel berättar att de alla tittat på porr tillsammans med kompisarna. Det är en rolig gruppaktivitet och inget pinsamt. Man tittar för att det känns lite förbjudet och häftigt.

- När man är i tonåren tittar man för att man behöver se på något upphetsande och lära sig hur kroppen fungerar, säger Axel.

Erotiska noveller

Familjeliv: Ida, Marja, Linnea och Anna om vad de tycker om porr

Programmet är inte längre tillgängligt

Ida, Marja, Linnea och Anna som nu är i 20-årsåldern har också stött på porr som barn, men de har inte tittat på det regelbundet såsom pojkarna.

- Jag minns när Frida-tidningarna var stora och så kom Veckorevyn. Vi gillade de erotiska novellerna.

Flickorna säger att de undrat över huruvida pojkarna faktiskt tänder på den porr som finns på nätet.

- Jag har killkompisar som är singlar och de berättar att man vänjer sig fort vid softporr och måste börja se på betydligt häftigare grejer för att tända. Till slut kan det bli helt perversa saker.

Ida, Marja, Linnea och Anna är kritiska till den kvinnobild porren förmedlar. Kvinnan är mottagaren och mannen är aktiv.

- Man borde tala betydligt mer om normal sex i skolan. Någon kunde till exempel komma och berätta om sin första gång. Det borde inte vara så pinsamt.

Vanlig närhet kan vara svårt

Flickorna menar att många kan ha problem med helt vanlig närhet och intimitet med det andra könet. I porrvärlden händer allt på några sekunder och det är alltid fråga om penetration.

Ida, Marja, Linnea och Anna tycker de porrtidningar de själva sett i barndomen är ganska oskyldiga. Men det är skrämmande att dagens åttaåringar ser vuxna hålla på med onaturliga saker. De tror ändå inte att det är rätt att förbjuda.

- Barnen kommer ändå att se på ett eller annat sätt. Därför måste föräldrarna och skolan prata och diskutera det här mycket mer.

Läs också:
Vi måste prata om porr med barnen
Porr ska vara aja baja

Mer om ämnet på Yle Arenan