Hoppa till huvudinnehåll

Familj

Buu-klubben
Yle Watt

Vi måste prata om porr med barnen

Från 2014
Uppdaterad 04.05.2016 09:27.
pojkar surfar på nätet
Bild: YLE/Annika Löfgren

”Är min tillräckligt stor? Hur länge ska man klara av att hålla ut under ett samlag?” Mika Lehtonen har svarat i Befolkningförbundets hjälpande telefon för pojkar, Poikien Puhelin, i många år.

Ibland är det fnissiga småkillar som ringer. De stönar i telefonen och försöker låta som om värsta akten är i full gång.

Jaha, svarar Mika då. Är det möjligen så att ni har tittat på porr? Joo, svarar killgänget och så haglar frågorna. Ofta har det gått till så att grupptrycket varit för stort. Att några pojkar har velat titta och så har man själv börjat må illa av det man sett, men inte vågat dra sig ur. Kring det ringande barnet finns inga vuxna som det vågar anförtro sig åt och själv är pojken liten, osäker och ensam med sitt obehag.

Mika berättar om hur allt yngre barn ringer och är uppenbart förvirrade över allt de sett. Det spirande intresset för det sexuella och de trevande försöken till närmanden i riktiga livet har solkats av våldsamma scener av grov porr.

Kan vi skydda våra barn? Spärra datorerna och förbjuda?

Familjeliv: 05.04.14 Vi måste prata om porr

Programmet är inte längre tillgängligt

- Nej, inte så mycket förbjuda som prata svarar Mika. Vi vuxna måste tala om porr också med åttaåringar. Och så ska vi modigt berätta fina saker om kroppen för våra barn och om vad riktig kärlek och närhet är, för att pornografin inte ska äta sig in på djupet i barnet. Barnen kommer garanterat i kontakt med porr förr eller senare.

När män i 30-40 årsåldern söker hjälp hos Mika Lehtonen, som också jobbar som sexualterapeut, visar det sig ofta att de tittat mycket på porr redan som unga. De har inte i 20-årsåldern problematiserat sin sexuella lust och sina behov av tillfredsställelse Men till sist har det blivit ett problem för männen då det visar sig att vanliga relationer känns otillfredsställande för dem.

På nätet finns vad som helst. Vissa avtrubbas av det de ser och efter hand behöver de grövre och grövre porr för att överhuvudtaget tända. Då tänker jag med fasa på hur lätt det är att göda sina perversa fantasier idag. Och hur svårt det kan bli då porrsurfaren en vacker dag möter sin kärlek. Hon som i sin tur har vuxit upp med erotiska noveller, Vanity Fair och Veckorevyn. Hur ska dessa två mötas och vad har de för förväntningar på sex och kärlek? Känns det alls häftigt att första gången hålla handen och försiktigt kyssas och kramas i biosalongens dunkla sken? Vilka är förväntningarna för den vars ögon surfat hårdporr i åratal?

Läs också:
"Porr är en vardaglig grej för pojkar"
Porr ska vara aja baja

Hör mer i Familjeliv på lördag 5.4 kl.9:03 och måndag 7.4 kl.11:03 i Radio Vega.

Mer om ämnet på Yle Arenan