Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Svepasktillverkning - ett fyratusenårigt hantverk

Från 2014
Uppdaterad 04.04.2014 14:50.
Halvfärdiga svepaskar
Bildtext Staplade svepaskar

Bo-Åke Ljungars i Malax är en hejare på att tillverka svepaskar. Nu är han tack vare sina hantverkarkonster nominerad till det nationella Taito-priset.

Programmet är inte längre tillgängligt

- Jag har hållit på med det här i tjugo år nu - det är ganska lång tid för en hantverkare, säger Bo-Åke, som bor och arbetar i Övermalax

Svepasken har fått sitt namn av tillverkningstekniken. Trä värms upp genom kokning så att det blir mjukt och formbart. Sedan sveps det runt en mall så att det får sin karakteristiska, rundade form.

- Tekniken kom till det som kallas "Vakka-Suomi" (Vakka är svepaskens finska namn) på 1500-talet. Därifrån spreds den sedan vidare i landet, berättar Bo-Åke.

Svepaskar tillverkas världen över. En österrikare som Bo-Åke en gång träffade berättade att munkarna i Tibet gör svepaskar i olika träslag. I Norge hittades en svepask i en 700 år gammal drottninggrav.

Bo-Åke säljer sina svepaskar via affärer och på hantverksmässor. Han levererar också till företag som ger svepaskar som gåvor åt sina kunder.

Finländskt hantverk är som bekant omtyckt världen över och Bo-Åkes askar är till salu så långt borta som i Japan. Om allt går vägen kommer Bo-Åke själv att besöka Japan i höst.

- Tanken är att jag ska åka dit och demonstrera mitt arbete tillsammans med en japansk hantverkare, Shibata Yoshinobu, som också han gör svepaskar. Sen ska han komma till Finland och så gör vi samma sak här.

Se också: