Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

"Mindre risk för nya sanktioner mot Ryssland"

Från 2014
Uppdaterad 04.04.2014 19:15.

EU-ländernas utrikesministrar är samlade i Aten för att diskutera läget i Ukraina och Rysslands politik mot landet. Utrikesminister Erkki Tuomioja (SDP) hoppas att EU inte ska behöva införa nya sanktioner mot Ryssland.

Vid utrikesministermötet i Aten diskuteras bland annat en eventuell tredje omgång av sanktioner mot Ryssland.

- Det finns ingen som önskar en tredje omgång av sanktioner, säger Tuomioja. Det skulle förutsätta en militär upptrappning från Rysslands sida och jag tror nog att risken för en sådan har minskat litet under de senaste dagarna.

Utrikesministermötet diskuterar också EU:s strategiska partnerskap med grannländerna. Vad gäller Ryssland har de gamla avtalen om strategiskt partnerskap i praktiken lagts på is.

Normalisering inte i sikte

Sveriges utrikesminister Carl Bildt sade tidigare på torsdagen att de försämrade relationerna till Ryssland kommer att hålla i sig i flera år. Tuomioja formulerar sig litet försiktigare, men medger att det krävs rätt mycket innan relationerna kan återgå till ett normaltillstånd och att något sådant inte är i sikte just nu.

- Men den största frågan handlar om att är att det inte sker någon upptrappning och att Ukrainas suveränitet och självbestämmanderätt respekteras, säger Tuomioja. Det förutsätter givetvis att Ukraina, som är i en djup ekonomisk och politisk kris, stöds så att läget där kan normaliseras.

Tuomioja tillägger att kommande presidentval och parlamentsval i Ukraina också är mycket viktiga.

- Det gäller att undanröja alla misstankar om att extrema rörelser skulle ha inflytande över hur landet styrs. Ukraina bör vara ett land där olika minoriteter och språkgrupper kan känna sig som hemma och leva tryggt.

Ryssland invaderar knappast östra Ukraina

Enligt Tuomioja har det ingen större betydelse om Ryssland nu har en bataljon mera eller mindre vid gränsen mot östra Ukraina.

- Vi vet alla att där finns tillräckligt med militär styrka om ryssarna skulle vilja använda sig av den, säger Tuomioja, men bedömningen är ändå den att Ryssland inte har en omedelbar plan för att göra det, för kostnaderna och följderna av det har redan märkts i den ryska ekonomin.

Tuomioja menar att Ryssland hejdas mera av marknadskrafterna än av västliga regeringars ingripanden.

Moldavien oroar sig för spridning

Erkki Tuomioja kom till Aten direkt från Moldavien där oron är stor för att krisen ska spridas dit.

- Man tycks ändå inte vänta sig en militär upptrappning av krisen i Moldavien. Det är också min bedömning, säger Tuomioja. Men när militären mobiliserats på det här sättet så kan ju risken inte helt uteslutas.

Carl Bildt är övertygad om att krisen sprids både till Moldavien och Georgien på ett eller annat sätt. Tanken är ju att EU ska underteckna frihandelsavtal med Moldavien och Georgien i juni och de ryska ambitionerna, enligt Bildt, är att stoppa sådana avtal.