Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Fiskare vill ha säljakt året om

Från 2014
Uppdaterad 07.04.2014 13:28.
Tom Blom brevid en av sina fiskebåtar
Bildtext Tom Blom har låtit fiskeredskapen vila den här vintern. Det lönar sig inte när sälen äter upp fisken i näten, säger han.
Bild: Yle/Sofi Nordmyr

Sälarna ökar i rask takt samtidigt som yrkesfiskarna blir allt färre. Yrkesfiskaren Tom Blom i Sundom, Vasa anser att problemet har gått för långt.

- Man löser inte det här problemet med en normal jakt längre. Sälen borde jagas året om.

Ingen jakt på säl i år

Programmet är inte längre tillgängligt

Om en dryg vecka, den 16 april inleds jakten på gråsäl och pågår till årsskiftet. Men det ser inte ut att bli någon säljakt i Österbotten i år.

- Isarna behövs för att jaga säl. Skjuter du en säl i vatten sjunker den och så är den förlorad. Om du inte förstås är på grunt vatten men då igen är en hel del sälgrynnor fredade nu för tiden, säger Bengt Sandström som är ordförande för Svenska Österbottens säljägare.

Kommer du att åka på säljakt i år?

- Nej, jag har bestämt att det inte blir i år. Vi måste åka hela vägen upp till Torneå för att komma till bra isar och det blir en ekonomisk fråga att bunkra upp med bränsle och båt och köra iväg norrut.

Sälarna tar sig mot land

Sälarna har börjat komma allt mer inåt land och inomskärs. För Tom Blom som fiskar abborre inomskärs är det ännu inte lika stort problem som för de som fiskar i yttreskärgården. Bengt Sandström berättar att han börjat se sälar i älvmynningen av Kyro älv.

- Jag var och la ut nät igår och då såg jag ett par sälar.

Sälarna har nästintill blivit tama berättar Tom Blom. Han säger att när yrkesfiskarna i yttreskärgården startar sina båtar känner sälarna igen ljudet och följer efter båten, väntar tills näten är utlagda och hugger in när fiskarna gått i nätet.

- Det var två fiskare här i Sundom som nu i vinter la ut nät på nästan samma ställe, det var på varsin sida av en grynna. Men skillnaden var att där den ena la sina nät fanns en fåra i isen. Han fick ingen fisk utan sälen hade helt synligt varit och ätit upp all fisk eftersom det fanns ett andningshål i isen där. Den andra hade fått massor med fisk.

Ingen lönsamhet längre

- För att fiska behöver du en båt, på vintern en snöskoter och är det en vinter som i år behöver du en fyrhjuling. Du behöver bränsle och du behöver dyra nät. Åker du sedan ut och vittjar dina nät för att upptäcka att någon märkbart har varit och ätit upp all sik och kvar finns bara 20-30 kilo nors finns det ingen lönsamhet i det. Det löns inte ens att dra hem norsen och försöka få den såld, säger Tom Blom.

Blom tippar att en timlön för en yrkesfiskare kan ligga på 2-3 euro i timmen. Han har ett heltidsarbete vid sidan om fisket.

- Det lönar sig inte. Jag har bara fiskat sporadiskt i vinter.