Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Tuomioja: Risken för att konflikten trappas upp liten

Från 2014
Uppdaterad 05.04.2014 00:23.
Erkki Tuomioja i Aten den 4 april.
Bildtext Erkki Tuomioja i Aten den 4 april.

Utrikesminister Erkki Tuomioja (SDP) deltog på fredagen i EU-ländernas utrikesministermöte i Aten där läget i Ukraina och Rysslands politik mot landet diskuterades.

Enligt Tuomioja diskuterades inte planerna på sanktioner av tredje fasen mot Ryssland.

- Förväntningarna i nuläget är att en militär eskalation i Ukraina från Rysslands sida är ganska osannolik. En sådan eskalation skulle naturligtvis leda till att också tredje fasens åtgärder skulle tillämpas, men än så länge, och kanske ännu mera än för några dagar sedan, tror vi nog att vi kan undvika en sådan situation.

Avbryts förberedelserna för en eventuell tredje omgång av sanktioner?

- Det är naturligtvis kommissionen som har skött det, det diskuterade vi inte alls, men vid behov så kommer frågan att diskuteras.

"Inget understöd för den ryska politiken"

Erkki Tuomioja kom till Aten direkt från Moldavien där man oroar sig för att krisen ska spridas dit.

Hur ser ni nu på läget i Moldavien efter att själv ha varit där?

- De är såklart mycket oroade över situationen i Ukraina i Moldavien, med tanke på det som ännu de facto är en ockupation av Transnistrien. Men också där tycks de rådande förväntningarna vara att en eskalation inte kommer att ske.

Vad är orsaken till att konflikten har lugnat ner sig?

- Jag tror att det finns flera orsaker, kanske den mest betydande är att det inte funnits ett spontant understöd för den ryska politiken i de ryskspråkiga områdena i Ukraina, som man kanske hade väntat sig i Moskva, säger Tuomioja.

Enligt Tuomioja skulle en eventuell eskalation vara av en helt annorlunda karaktär än övertagningen av Krim, med dödande och en krigsartad situation, åtminstone för en kortare period.

- Det skulle få mycket svårare konsekvenser för Ryssland, både ekonomiskt och politiskt, säger Tuomioja.

"Finland bra exempel på språklagstiftning"

Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov sade att man måste få igenom en ordentlig konstitutionell reform i Ukraina, hur kunde en sådan se ut?

- En överenskommelse finns ju från februari om att Ukraina förbereder en konstitutionell reform. Sedan kan det naturligtvis finnas olika uppfattningar om vad den skulle innebära, men att den behövs är klart. Jag tror inte på ett federalt Ukraina som teoretiskt skulle kunna förklara sig oberoende. Men däremot en konstitution som garanterar rättigheter för alla minoriteter och språkgrupper. Vi har ett ganska bra exempel på språklagstiftning i Finland, men ingen federalism, säger Tuomioja.

Nu läggs det strategiska partnerskapet mellan Ryssland och EU på is, betyder det också att man river sönder dokumenten från 90-talet då man ingick avtalet?

- Nej, vi har inte tagit något tillbaka, men för närvarande finns inga planer på att gå vidare under dessa förtecken. Men samtidigt är vi också på det klara med att vi behöver diskussioner med Ryssland också på andra områden, men i första hand för att klara den här konflikten, säger Tuomioja.

Diskussion om artikeln