Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Från gatubarn till rockelit

Från 2014
Uppdaterad 06.04.2014 18:51.
Programmet är inte längre tillgängligt

Den amerikanska rockjätten Journey planerade att spela in en ny skiva och dra ut på turné. Men en sak fattades – en sångare. Och inte vilken sångare som helst, utan en som kunde axla arvet som gruppens legendariska vokalist Steve Perry lämnat efter sig.

Arnel Pineda sjunger.

Dokumentären Don’t Stop Believin’: Everyman’s Journey handlar om hur gruppen hittade sin nya sångare Arnel Pineda via Youtube, rekryterade honom och drog ut på turné.

Pineda växte upp fattig och blev till och med hemlös som tonåring. På gatorna i Manila började han sjunga och som 15-åring började han sjunga i gruppen Ijos. Det här skedde i början av 1980-talet samtidigt som Journeys popularitet hade exploderat i USA med låtar som Don’t Stop Believin’, Faithfully, Open arms etc.

25 år senare var Journey ute på jakt efter ny sångare. Steve Augeri, som ersatte Steve Perry 1998, hade tvingats lägga av på grund av problem med rösten. Gitarristen Neal Schon såg en video där Arnel Pineda uppträdde med sitt band i Manila och var övertygad att han hittat rätt man.

Dokumentären Stop Believin’: Everyman’s Journey för tittaren bakom kulisserna och vi får se hur Arnel, fisken ur vatten, axlar ansvaret och pressen att sjunga klassiska rocklåtar inför massiva publiker. Vi får bekanta oss med Pinedas upplevelser ”on the road” tusentals kilometer från hans hem och familj och i studion där han övar inför det som komma skall.