Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Ukraina godkänner inte ryska prishöjningar

Från 2014
Uppdaterad 05.04.2014 16:43.
Gasmätningsstation i Ryssland

Ukraina förhandlar fortfarande med Ryssland om att få ner gaspriset. Ukrainas energiminister Jurij Prodan säger att om Ryssland inte går med på att sänka priset måste Ukraina vända sig till en skiljemannadomstol i frågan.

Ryssland har höjt priset på den gas Ukraina köper redan två gånger den här veckan till sammanlagt 485 dollar per tusen kubikmeter. Det är ett svårt bakslag för den allt mer trängda ukrainska ekonomin.

I dag sänkte kreditvärderingsinstitutet Moodys Ukrainas kreditvärdighet till Caa3 - vilket betyder att landet snart har mist sin betalningsförmåga. En av orsakerna till sänkningen är just gaspriset. Moodys bedömer att priset på den ryska gasen är ett allvarligt hot mot Ukrainas ekonomi.

Ekonomisk aggression

Ukrainas nye premiärminister Arsenij Jatsenjuk säger att Ukraina inte accepterar den senaste prishöjningen och beskyller grannlandet för ekonomisk aggression.

Jatsenjuk sade under regeringens sammanträde att Ukraina inte accepterar priset på 500 dollar per tusen kubikmeter. Enligt premiärministern försökte Ryssland ta Ukraina först med militär aggression, och nu med ekonomisk aggression. Enligt premiärministern är Ukraina redo att betala det gamla priset på 268,5 dollar.

Enligt det statliga ryska gasbolaget Gazprom är gasavtalet med Ukraina från år 2009 oförändrat, inklusive priset på gas. Enligt bolagets talesman har Ryssland nu slopat två prisnedsättningar varav det senare gavs då Ukraina i slutet av 2013 uttryckte en önskan att förbättra relationen till Ryssland. Enligt Gazproms talesman uteblev förbättringen och därför omprövas rabatten nu.

Strypta leveranser

Om Ryssland upphör med gasleveranserna till Ukraina kommer Ukraina inte att röra den gas som via gasledningar är på väg till andra europeiska länder, försäkrar energiministern Prodan å sin sida. Ryssland har vid tidigare tvister beskyllt Ukraina för att stjäla gas från gasledningarna, men Ukraina har tillbakavisat beskyllningarna.

Närmare 40 procent av den ryska naturgasen till europeiska länder går via Ukraina.

Läs också: Gaslandskamp Ukraina-Ryssland