Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Katainen slutar som partiordförande

Från 2014
Uppdaterad 06.04.2014 20:17.
Samlingspartiets ordförande Jyrki Katainen
Bild: Yle

Statsminister Jyrki Katainen ställer inte upp för omval till ordförandeposten i Samlingspartiet på partimötet i sommar. Det sade han under ett tal på lördagskvällen på ett evenemang där partiet inledde sin kampanj inför vårens Europaparlamentsval.

Samtidigt meddelade Katainen att han inte heller ställer upp i det kommande Europaparlamentsvalet eller i det kommande riksdagsvalet.

Partiet håller sitt partimöte den 13-15 juni.

- Jag har varit Samlingspartiets ordförande i tio år, riksdagsledamot i femton år, finansminister i fyra år och statsminister i tre år. Nu ett år före nästa riksdagsval är det rätt tidpunkt för partiet att välja en ny ordförande som tar Samlingspartiets framgångsrikt igenom riksdagsvalet 2015, sade Katainen.

Katainen konstaterade också att den nya ordföranden naturligtvis också är partiets nya statsministerkandidat.

Vad gäller framtiden sade Katainen att han är intresserad av internationella och europeiska uppdrag om sådana uppenbarar sig och han får det stöd han behöver.

Soini: Konkursförklaring

Sannfinländarnas ordförande Timo Soini kommenterar Katainens besked med att säga att han anser att det är en konkursförklaring för regeringen att Katainen lämnar statsministerposten.

Om statsministern avgår under pågående regeringsperiod är det en stark signal på att man lyfter upp händerna, säger Soini. Enligt honom har det varit en massflykt från regeringen. Soini påpekar att också Socialdemokraternas ordförande möjligen byts då partiet väljer ordförande i maj.

Finansministern, SDP:s ordförande Jutta Urpilainen tackar för sin del i ett kort textmeddelande Katainen för gott samarbete. Centerordföranden Juha Sipilä kommenterar på Twitter Katainens beslut som överraskande, men förståeligt.

De grönas partiordförande Ville Niinistö skriver å sin sida på Facebook att Katainen möjliggjort ett gott samarbete mellan De gröna och Samlingspartiet under sina tio år som ordförande för partiet.

Statsminister i tre år

Katainen har varit statsminister sedan den 22 juni 2011. Före det var han finansminister under åren 2007-2011.

Ordförande för Samlingspartiet har han varit sedan 2004 och före det var han vice ordförande i tre år.

Han är född den 14 oktober 1971. Han är magister i samhällsvetenskaper och har varit riksdagsledamot sedan 1999.

Han var medlem i Sillinjärvis kommunfullmäktige 1993-2010. Åren 2006-2012 var han vice ordförande för Europeiska folkpartiet och 1998-2000 var han ordförande för Youth of the European Peoples Party.

Han har också haft uppdrag som ordförande för till exempel Utrikesutskottet och han har också suttit i Yles förvaltningsråd åren 2003-2005.

Katainen är gift med Mervi Katainen och de har två barn tillsammans.

Du kan se hela Katainens finskspråkiga tal på Arenan.

Diskussion om artikeln