Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Regeringsbyggnader i östra Ukraina stormades

Från 2014
Uppdaterad 06.04.2014 22:03.
Proryska demonstranter drabbar samman med polisen i Donetsk.

Ett femtiotal demonstranter stormade i söndags en lokal regeringsbyggnad i Donetsk i östra Ukraina. Demonstranterna hissade Rysslands flagga, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Omkring 2 000 personer hade samlats på Lenintorget i centrala Donetsk för en demonstration. Ett femtiotal demonstranter tog sig förbi polisens avspärrningar och stormade huvudkontoret för statens regionalförvaltning.

De kastade smällare på polisen, och lyckades till slut hissa Rysslands flagga högst upp i den elva våningar höga byggnaden medan de ropade "Donetsk är en rysk stad".

Enligt nyhetsbyrån AFP:s reporter som är på plats har polisen har omringat byggnaden och förbereder sig för att använda en vattenkanon mot demonstranterna.

Det har regelbundet ordnats demonstrationer i Donetsk för att folket ska få rösta om regionen ska bli en del av Ryssland.

Också i staden Luhansk omringades säkerhetsstyrkornas lokala huvudbyggnad av flera hundra människor och demonstranter klättrade upp längs väggen för att hissa en rysk flagga på taket och i staden Charkiv intogs en statlig byggnad av pro-ryska demonstranter.

Ukrainas tillförordnade president har inhiberat en resa till Litauen på måndag, på grund av oroligheterna i östra Ukraina.