Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Förvåning och förståelse för Katainen

Från 2014
Uppdaterad 06.04.2014 20:20.
Programmet är inte längre tillgängligt
Yle Nyheter TV-nytt: "Han har toppjobb i sikte" - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Förvåning - men också förståelse står att läsa ur finländarnas reaktioner på statsminister Jyrki Katainens beslut att dra sig ur finländsk politik efter tio år som statsminister.

- När tre ministrar planerar att gå ut ur regeringen sade jag åt min man att det är såsom råttorna skulle överge det sjunkande skeppet, säger Pirjo Kulmala ur soffan på vårmässan i Mässcentret i Helsingfors.
- Så känns det. Lite överraskad är jag nog över hans beslut, säger hon.

Hennes man Mikko Kulmala säger att han förstår Katainen. Beslutet kom lite för snabbt, kanske han kunde ha förvarnat lite, funderar Kulmala. Blev uppdragen för tunga, frågar han. Katainen har ju haft mycket ansvar under en lång tid.

- Jag ger honom en åtta för tiden vid makten, säger han. Kanske det är dags för en kvinna i Samlingspartiets ledning nu, säger han. Kvinnorna är ju så på frammarsch i samhället.

Oro över svenskan

Beatrice Wallman var överraskad över Katainens beslut. Hon är särskilt orolig hur det ska gå med svenskan nu. Katainen har varit en slags garant för det tvåspråkiga Finland.

- Det är kanske lättare för att hoppa av som lite yngre, när man inte ännu behöver tänka på pensionen, säger Wallman.

Katainen tänker säkert på en plats i Europa efter det här, fortsätter Wallman. Något som är bättre än det han har haft här, funderar hon.

Vem tar över?

Kenneth Olenius kommenterar Katainens beslut på vårmässan 2014
Bildtext Jag förstår nog Katainens beslut, säger Kenneth Olenius i en kommentar på vårmässan.
Bild: Yle/Anna Savonius

Kenneth Olenius första reaktion var frågan om vem som blir ny statsminister för att styra och ställa i landet.

Tiderna är svåra i Europa och därför är personfrågan viktig, fortsätter han. Det är inte någon skillnad om det blir en man eller kvinna på statsministerposten, säger han vidare. Sakfrågorna och kompetensen avgör.

- Det viktiga är att få företagsamheten och ekonomin i skick i Europa igen, betonar han. Som företagare är ekonomin viktig för mig. Vi behöver stabilitet i ekonomin överlag.

Olenius ger Katainen en åtta för jobbet. Det är enligt honom stora stövlar för följande statsminsiter att fylla, eftersom Katainen har hunnit lämna sina spår i politiken på alla plan.

"Inte så intressant"

Roosa Juup säljer pioner på vårmässan 2014
Bildtext Roosa Juup var förvånad över Katainens besked.
Bild: Yle/Anna Savonius

Roosa Juup följer inte så mycket med politik.

- Jag tycker Katainen har varit helt bra så det kändes överraskande att han beslöt att avgå, säger hon.

Juup är inte så insatt i politik att hon skulle vilja spekulera om vem ska bli Samlingspartiets nya ordförande. Större frågor, såsom Ukraina engagerar henne nog men inte dagspolitiken här hemma så mycket.

Diskussion om artikeln