Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Misstänkt ebolafall i Ghana

Från 2014
Ebola behandlas i ett laboratorium i Tyskland
Bild: CHRISTIAN CHARISIUS/EPA

Den mycket dödliga sjukdomen ebola kan nu ha spridit sig också till Ghana. Hälsomyndigheterna undersöker prover från en 12-årig flicka som dog av feber och blödningar.

Flickan som misstänks ha dött av ebola vårdades på ett sjukhus i Kumasi, som är Ghanas näst största stad. Proverna analyseras som bäst och man hoppas kunna fastställa om det är ebolaviruset som ligger bakom inom 24 timmar.

Ebolaepidemin som har spridit sig i västra Afrika har hittills krävt över 90 offer i Guinea och Liberia. Det har också förekommit åtminstone ett misstänkt fall i Mali.

Finns inget botemedel

Ebolaviruset orsakar en typ av blödarfeber som är mycket dödlig. Sjukdomen ger diarré, kräkningar och blödningar, men symptomen påminner om flera andra sjukdomar så det behövs prover för att bekräfta smitta.

Ebola sprids genom kontakt med blod eller andra kroppsvätskor från smittade personer. Det finns inget vaccin eller botemedel. Upp till 90 procent av de insjuknade dör. Viruset i Guinea hör till den mest aggressiva arten.

Ebolaepidemin i Guinea är den första i Västafrika på tjugo år. Organisationen Läkare utan gränser har varnat för att ebolaepidemin sprider sig med aldrig tidigare skådad fart. Sedan viruset första gången påträffades år 1976 har nästan 1 600 människor dött.