Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Rysk soldat sköt ukrainsk marinofficer

Från 2014
Uppdaterad 07.04.2014 14:12.
Programmet är inte längre tillgängligt

En ukrainsk marinofficer har dödats av en rysk soldat på Krimhalvön, uppger Ukrainas försvarsministerium.

Den obeväpnade ukrainska officeren träffades av två kulor efter ett gräl mellan honom och den ryske soldaten.

Marinofficeren som gjorde förberedelser inför sin hemfärd var den andra ukrainska soldaten som har dödats sedan ryska styrkor tog över kontrollen av Krim.

Ytterligare en ukrainsk soldat gripits och misshandlats av ryska soldater men det ukrainska försvarsministeriet ger inga detaljer om fallet.

Ukraina beskyller den ryska presidenten Vladimir Putin för att stå bakom stormningen av statliga byggnader i östra Ukraina. Pro-ryska demonstranter stormade statliga byggnader i åtminstone tre ukrainska städer.

Moskvatrogna demonstranter fortsätter att ockupera statliga byggnader i städerna Donetsk och Luhansk i östra Ukraina.

Administrationsbyggnaden i Charkiv som stormades igårkväll har tömts på demonstranter medan väpnade demonstranter ockuperar det lokala säkerhetshögkvarteret i Luhansk .

Demonstranter har också rest barrikader på en av huvudgatorna i Luhansk.

Polisen har för sin del blockerat infartsvägarna till staden som ligger 25 kilometer väster om den ryska gränsen.

Ukraina anklagar Ryssland för oron

Den ukrainska regeringen ankragar Ryssland för att ha lejt demonstranterna för att skapa oordning i östra Ukraina.

Premiärminister Arseni Jatsenjuk säger att det är fråga om en medveten plan för att göra det möjligt för utländska styrkor att tränga in i Ukraina.

-Det finns en plan för att destabilisera läget, en plan för utländska styrkor att tränga över gränsen för att annektera territorium. Det kommer vi inte att tillåta, försäkrade Jatsenjuk i ett regeringsssammanträde i dag.

Inrikesminister Arsen Avakov skriver på sin Facebooksida att Rysslands president Vladimir Putin och Ukrainas avsatte president Viktor Janukovytj har lejt demonstranterna.

Enligt Avakov har Putin betalat separatister för att skapa oordning i östra Ukraina.

"De är inte många, men de är aggressiva" skrev Avakov på sin Facebooksida.

På sociala medier är det många som drar paralleller mellan veckoslutets händelser i östra Ukraina och början händelseförloppet på Krimhalvön. Ukrainas tillförordnade president Oleksandr Turtjynov inhiberat en planerad resa till Litauen och håller krismöte.

"Kryp till ert Europa"

Ukrainsk tv visade på söndagskvällen bilder på regeringslojala demonstranter som tvingades krypa på gatan i Charkiv medan de proryska demonstranterna ropade glåpord.

"Kryp nu till ert Europa" ropade de medan de spottade på de krypande demonstranterna. Polisen skapade en korridor runt de krypande människorna men gjorde inget för att avbryta spektaklet.

Händelseförloppet skrämmer de ukrainare som stöder regeringen i Kiev. President Vladimir Putin har vidhållit att han kommer att skydda ryskspråkiga invånares intressen i andra länder, vilket har ökat oron i östra Ukraina.

Fortfarande är den militära ryska närvaron stor på andra sidan gränsen. Enligt uppgifter från försvarsalliansen Nato kan där finnas så många som 40 000 ryska militärer. Nato-medlemmen Tjeckiens president kräver att Nato använder militär styrka om Ryssland går in i Östra Ukraina.

Läs också:

Regeringsbyggnader i östra Ukraina stormades