Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Jo, även kvinnor brottas

Från 2014
Uppdaterad 18.08.2014 10:56.
Viktminskningsgymnastik inför brottnings-EM i Vanda 2014
Bildtext Petra Olli vann EM-brons i Vanda.
Bild: Yle

Det finns idag sex vuxna kvinnor i Finland som har tävlingslicens i brottning. Färska EM-bronsmedaljören Petra Olli, 19 år, är en av 20 flickor i åldern 16-20 år som håller på med grenen i vårt land. Kanske dags för en brottningsboom!

Det var först på 1980-talet som även damer började brottas, allra först i Frankrike och de skandinaviska länderna. Till en början sysslade kvinnorna både med grekisk-romersk och fribrottning, men småningom blev det fribrottningen som tog över. Reglerna är i princip de samma som i herrarnas fribrottning.

Färska EM-bronsmedaljören Petra Olli började med brottning redan som liten flicka hemma i Lappajärvi i sydösterbotten.

Spjutkastning skulle passa bättre för en flicka än brottning

- Jag kastade även spjut rätt länge, och då fick jag ibland höra att spjutkastning skulle passa bättre för en flicka än brottning. Fortfarande kan folk i samband med tävlingar bli förvånade då de märker att även kvinnor brottas, men nu då jag haft en viss framgång och folk börjar känna till mig, så är det inte så många som undrar längre.

I Finland har drygt 3000 brottare licens, antingen hobby- eller tävlingslicens. Av dem är mindre än 300 flickor, och bara 6 kvinnor över 20 år.

De första VM-tävlingarna för damer hölls i Norge år 1987, och i OS fick damerna komma med i Aten 2004.

Hittills har tre finländska brottare lyckats vinna EM-medaljer i damklassen; Tiina Ylinen (brons 2008 och 2013), Sarianne Savola (brons 2009) och Petra Olli (brons 2014). Alla tre har även tagit en eller flera junior-EM-medaljer. Mest framgångsrik i juniorklasserna har Petra Olli varit, med tre EM-guld, ett VM-brons och ett brons i ungdoms-OS. Hon har också flera EM- och VM-medaljer i kadettklasserna.

- Visst är det lite spännande att hålla på med en lite ovanligare gren. Brottningen är väldigt mångsidig. Man måste vara både snabb, uthållig och stark, och så ska man vara skicklig både tekniskt och taktiskt. Det är så mycket som måste stämma, och det fascinerar mig. Tyvärr är det inte så många kvinnor som upptäckt brottningens tjusning, konstaterar Petra.

Tyvärr är det inte så många kvinnor som upptäckt brottningens tjusning

Viktklasserna för damer var tidigare sju till antalet och i OS endast fyra, men från och med 2014 gäller nya regler och nu finns det totalt åtta viktklasser för damer i de stora mästerskapen, utom i OS där de nu är sex; 48 kg, 53 kg, 58 kg, 63 kg, 69 kg och 75 kg. Petra Olli tävlar i 58-kilos-klassen.

På basen av resultaten i världscupen är de ledande nationerna i dambrottning för tillfället Kina, USA, Japan, Kanada, Mongoliet, Ryssland, Kazakstan och Frankrike.

Petra Olli blir i vår student från idrottsgymnasiet i Kuortane och har för avsikt att satsa fullt på brottningen åtminstone fram till OS i Rio de Janeiro 2016.
Läs även om Petras viktminskningsprojekt inför hemma-EM här.

Petra Olli medverkar i Sportmagasinet tisdag 8.4 kl. 21.00 i Yle Fem.

Mer om ämnet på Yle Arenan