Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

CAR på väg att bli nytt Rwanda?

Från 2014
Uppdaterad 07.04.2014 18:19.
Bildtext Krisen i Centralafrikanska republiken växer sig allt större.
Bild: EPA

Det är tjugo år sedan folkmordet i Rwanda bröt ut. Under hundra dagar dog nästan en miljon människor och världen blundade. Frank Johansson, verksamhetsledare på Amnesty International i Finland, menar att flera situationer i världen just nu som påminner om folkmord.

Amnestys verksamhetsledare i Finland Frank Johansson
Bildtext Amnestys verksamhetsledare i Finland Frank Johansson - (Copyright: Yle)
Bild: Yle
Programmet är inte längre tillgängligt
Myteriet: Frank Johansson, verksamhetsledare på Amnesty International i Finland - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Frank Johansson, var i världen pågår det folkmord just nu som vi borde reagera på?

Det är ganska svårt att säga när och var ett folkmord pågår, men det finns situationer som är mycket nära folkmord. Så som i Centralafrikanska republiken där kristna har en slags program på gång mot muslimer i landet. Situationen i Sydsudan är ganska likadan, vi måste följa med situationen där. Och fortfarande pågår det dödande i jättestor skala i Östra Kongo i sviterna av folkmordet i Rwanda.

Det är hemskt Afrikacentrerat. Vad beror det på?

Jag tror att framförallt krisen i Ukraina har betytt att allt annat som händer i världen har fallit i skymundan.

Det är svårt att säga. Jag kan inte komma på en liknande situation i någon annan världsdel. Det har nog inte något speciellt med Afrika att göra. Det handlar oftast om naturresurser och befolkningsökningen. Det handlar också om hur trånga områden människor i svåra klimatologiska förhållanden kan samexistera. Det är i sådana situationer som folkmord uppstår.

Är det så att vi som människor egentligen bara kan fokusera på en sak åt gången? Till exempel under folkmordet i Rwanda var det krig i Jugoslavien och just nu pågår det krig på flera ställen i världen som vi inte fokuserar på. Är det därför vi missar vad det är som pågår?

Jag tror att framförallt krisen i Ukraina har betytt att allt annat som händer i världen har fallit i skymundan. Speciellt det som händer i Syrien. Jag tror att beslutsfattarna som gör otäcka saker gör det just då det är en kris på gång i någon annan del av världen.

Vem eller vad ska bära ansvar? Kan man säga åt dig Frank, du som är på Amnesty International, att det är ni som borde se till att vi andra bryr oss, eller borde vi skylla på FN?

I sista hand är det makthavarna som måste se till att detta inte får ske. Samtidigt är det vårt allas ansvar att grubbla över dessa saker. Om man tänker på folkmordet i Rwanda för 20 år sedan där närmare en miljon människor dödades under hundra dagar. Jag tror att vem som helst egentligen kan göra det om de är försatta i en viss situation. Vi måste tänka på det, annars missar vi vad det är att vara en moraliskt tänkande individ. Det är inte lätt, det är jättetungt men vi måste göra det för att bli bättre människor.

Om jag som enskild individ i dag skulle vilja göra något åt situationen i Centralafrikanska Republiken, hur ska jag gå till väga?

För att stilla ditt samvete kan du säkert skriva på någon appell. Då kan du tänka att du har gjort något. Sedan ska du diskutera det, och prata med så många människor du kan om det. Ett exempel är Nordkorea, där är det så att inget vi gör just nu här i västvärlden kommer att leda till en omedelbar förbättring. Men om 30-40 år så kommer kanske våra barn eller barnbarn att säga att varför gjorde ni ingenting? Och då är det bra att säga att vi visste, vi försökte men det var svårt. Det gör oss gott som människor att vi vet att vi har försökt.

Läs också:
Ett av de blodigaste folkmorden i modern historia

Mer om ämnet på Yle Arenan