Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Slutlekt i farlig Drumsö-sandlåda

Från 2014
Söndrig sandlåda på Drumsö
Bildtext Den söndriga sandlådan på Drumsö ska nu bort.

-Så fort vi får tag i rätt sorts traktor så ska sandlådan i Havsbadsparken bort, säger Jukka Lundgren på Helsingfors idrottsverk. Sandlådan, form av ett skepp fick sin sista törn i helgen, då hytten ramlade av.

- Vi granskar stadens alla lekparker en gång i året och gör funktionella kontroller åtta gånger om året, i enlighet med EU-direktiven. - Parkansvarige Pekka Engblom

Lundgren är medveten om att sandlådan är i uselt skick, och har skickat iväg ett serviceteam för att röja upp platsen.

- Strukturen har blivit utsliten under åren, och baserat på bilderna jag sett så verkar det ligga ett illdåd bakom att hytten nu fallit ner.

Söndrig sandlåda på Drumsö
Bildtext Det är oklart exakt hur strukturen fallit ner.

Farlig för barnen

Terttu Sippola brukar ta sitt barnbarn till parken, och hoppas att man kunde reparera den trasiga sandlådan.

- Sandlådan som helhet är trevlig och passar bra in i strandmiljön, men i det skick den nu är borde den inte få stå kvar.

Jukka Lundgren vet inte ännu om det byggs en ny sandlåda i parken.

- Klätterskeppet där bredvid är väldigt populärt, och så finns det en sandlåda i en park lite längre bort, så jag vet inte om det finns resurser för att bygga en ny sandlåda i Havsbadsparken.

Regelbundna granskningar

Sippola bor egentligen i Uleåborg, men kommer till Drumsö för att sköta barnbarnen. Hon menar att dottern klagat på den slitna strukturen redan förra sommaren.

- Jag undrar varför staden inte gjort något åt sandlådan. Små barn kan skada sig på den, och falla ner genom hålen mellan plankorna.

På Helsingfors stad menar Pekka Engblom, parkansvarig för västra området, att man regelbundet granskar lekplatsstrukturerna.

- Vi granskar stadens alla lekparker en gång i året och gör funktionella kontroller åtta gånger om året, i enlighet med EU-direktiven.

Huvudsakligen granskar man då klätterställningar och rutschkanors säkerhet, menar Engblom.