Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Mycket torrt i naturen i Österbotten just nu

Från 2014
Uppdaterad 26.06.2014 15:46.
Ole Wik
Bildtext Räddningschef Ole Wik

Marken i Österbotten är extremt torr just nu och Meteorologiska institutet varnar för markbrand i hela landskapet. Räddningschef Ole Wik vid Österbottens räddningsverk bedömer att risken för att marken skall fatta eld just nu är mycket stor.

- Vi har fått mycket lite nederbörd sedan den ringa snön som vi hade smälte bort och den blåst och sol som vi har haft gör att ytan är extremt torr för tillfället, säger Wik.

Markbränderna sprider sig snabbt, speciellt i lite vind. Dessutom drar gräset som börjar brinna till sig syre vilket ger en konstgjord vind som ger branden bra fart förklarar Wik.

- Man skall nog vara mycket försiktig om det börjar åka i väg någonstans. Det finns folk som har omkommit i gräsbränder, säger Wik.

Snart varning för skogsbrand?

Ole Wik tror också att det är en tidsfråga innan vi får varning för skogsbrand. Enligt honom börjar också skogarna vara såpass torra att det kan vara frågan om dagar.

- Jag väntar med spänning på när man tar i bruk indexmätningen för skogbrandsvarning. Den är inte i gång i Finland ännu, men jag tror att det är frågan om dagar så har man indexet i gång och då tror jag vi ligger nära nivån på varning för skogsbrand, säger Wik.

Påskbrasorna hotade

Wik tror också att markbrandsvarningen kommer att hålla i sig ännu länge. I värsta fall ända tills det blir grönt. I så fall är påskbrasorna hotade. Så var det också för några år sedan minns Wik.

- För några år sedan var det också extremt torrt runt påsken och då var det förbud att elda påskbrasor. Fortsätter vädret som nu är det inte omöjligt att det blir så i år också, säger Wik.

För att markbrandsvarningen skall sluta gälla behövs det mellan 10-15 mm regn tror Ole Wik. Den som har planerat att bränna upp rishögar och räfsade löv uppmanar Ole Wik att tänka om.

- Räfsa ihop det och sätt på en bilkärra och kör till Stormossen eller Ekorosk det skulle jag rekommendera i det läge vi har i dag, säger Wik.