Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

”Underhållet av vägarna missköts”

Från 2014
Uppdaterad 08.04.2014 07:19.
Jackarbyvägen i Sannäs i Borgå är i dåligt skick

Det finns många dåliga vägar i Östnyland. Det visar Yle Östnylands kartläggning av vägarna.

En som lägger märke till de dåliga vägarna dagligen är taxichaufför Lars Salomaa. Han säger att vägarna är som sämst där asfalten är äldst.

Taxichaufför Lars Salomaa står vid Jackarbyvägen
Bildtext Lars Salomaa

Lars Salomaa tycker att Veckjärvivägen i Borgå är en av de vägar som är i sämst skick. En del av vägen har fått ny asfalt, men den del som inte har fått ny beläggningen är full med sprickor, gropar och gamla lappar.

– Lappningen är nog enbart kosmetisk, säger Salomaa.

Vid korsningen med Sannäsvägen finns ett avsnitt på ungefär 100 meter där asfalten vid vägrenen är i mycket dåligt skick.

Lastbil kör på dålig väg

– Om långtradare kör där måste de vara rädda för att stjälpa i diket, säger Lars Salomaa.

”Grundarbetet görs dåligt”

Andra exempel på dåliga vägar är de livligt trafikerade skärgårdsvägarna mot Ebbo och Vessö. Också Tolkisvägen är i dåligt skick. Den asfalterades ända fram till Hammars, men biten efter det ner mot Tolkis är fortfarande i dåligt skick, säger Salomaa.

Gropar i vägen

Lars Salomaa tycker att vägunderhållet missköts.

– De större skadorna borde repareras tidigare, säger han. Nu missköts den första reparationen och det leder till att hela vägen går sönder snabbare.

Diskussionsämne bland yrkeschaufförer

Tidvis är de dåliga vägarna ett samtalsämne bland taxichaufförerna i Borgå. Till exempel Rönnvägen är en väg som diskuterats flitigt.

– Den fick ny asfalt för ett par år sedan, innan det var den helt omöjlig, säger Salomaa. Man tyckte synd om ambulanspatienterna som knappast hölls i britsen där. Nu börjar den snart vara lika gropig som tidigare igen. Det är grunden som är så dålig att tjälen gör sitt.

Läs mer:

Var finns de dåliga vägarna i Östnyland?
Carmela Walder: Mitt hat-kärleksförhållande
Vägarna blir inte bättre
Asfalt räddade Immersbyvägen