Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Oroligt i östra Ukraina

Från 2014
Uppdaterad 08.04.2014 18:55.

Ukrainska styrkor har gripit åtminstone 70 misstänkta separatister i östra Ukraina, meddelar landets inrikesminister. Samtidigt uppmanar Ryssland Ukraina att genast avbryta sina militära operationer i regionen.

Ukraina har inlett en antiterrorism-operation i Charkiv i östra Ukraina, skriver landets inrikesminister Arsen Avakov på sin Facebooksida. Den statliga administrationsbyggnaden - som stormades i söndags - har tömts på aktivister och kring 70 separatister har gripits, meddelar Avakov. Delar av stadens centrum har spärrats av.

Natten till tisdagen drabbade demonstranter och ukrainska styrkor samman i Charkiv. Demonstranterna anlade en eldsvåda utanför den regionala administrationsbyggnaden, och ska sedan ha försökt förhindra brandkåren från att släcka elden. På måndagskvällen ska de också ha stormat det lokala TV-tornet och krävt att ryska kanaler visas.

Ryssland varnar Ukraina

Samtidigt varnar Ryssland Ukraina för att slå till mot aktivisterna som har förskansat sig i administrationsbyggnaden i Donetsk. De proryska aktivisterna där bad i går Ryssland om militär hjälp utifall att ukrainska styrkor skulle försöka jaga bort dem från administrationsbyggnaden.

Rysslands utrikesministerium uppmanar Ukraina att genast avbryta sina militära operationer i de sydöstra delarna av landet. Enligt Ryssland samlar Ukraina nu trupper där för att kväva motståndet mot regeringen, och Ryssland varnar för att det kan leda till ett inbördeskrig i Ukraina.

Ukrainska styrkor är enligt uppgift också på väg till Donetsk och Luhansk. I Luhansk har demonstranterna ockuperat det lokala säkerhetshögkvarteret och beslagtagit vapen.

Utropade autonoma folkrepubliker

På måndagen utropade pro-ryska demonstranter en autonom folkrepublik i staden Donetsk. De vill hålla en folkomröstning den elfte maj om att ansluta sig till Ryssland. Enligt den ryska nyhetsbyrån Interfax följde demonstranterna i Charkiv exemplet och utropade också en autonom folkrepublik.

Proryska aktivister stormade statliga administrationsbyggnader Donetsk, Charkiv och Luhansk på söndagen. Den senaste tiden har det med jämna mellanrum ordnats proryska demonstrationer i östra Ukraina.

Ukraina beskyller Ryssland för att ligga bakom de senaste dagarnas händelser, och är oroat över att händelseförloppet liknar det på Krimhalvön. De proryska stämningarna ska ändå inte vara lika starka i östra Ukraina som de var på Krim före Ryssland annekterade halvön.

Läs också Rysk soldat sköt ukrainsk marinofficer