Påskäggen blir finare med färg – experimentera med allt från lök och kål till blåbär och kaffe

Tänker du äta de ägg du färgat vill du ju inte få i dig en massa onödiga kemikalier. Giftfria och ätbara färger tittar du lätt hemma i köket.
Exakt vilken färg ägget slutligen får då man färgar med matvaror vet man inte på förhand, men det är just det som är en del av detta roliga experiment.
Så öppna skafferiet se vad du hittar!

Du behöver:
kastruller
vatten
vit vinäger
salt
ägg
kryddor, grönsaker, bär
till mönster: vaxkrita, band, spets, målartejp
Exempel på råvaror och vilken färg de ger:
hallon – ljusrosa
blåbär – mörkblåviolett
rödkål – blå
gurkmeja – gult
paprikapulver – orange
grönt te – grönbrun
pulverkaffe – chokladbrun
rödlökskal – rödbrun
lökskal – gulbrun
Av färsk råvara kan man ta ungefär tre nävar till en blandning och av en torr råvara tar man 3-5 rejäla teskedar.
Gör så här:
Koka äggen 10 minuter i en egen kastrull.
Mät upp 5 dl vatten, 1 tsk salt och lägg i råvaran och låt koka 2-10 min (färska råvaror längre, kryddor kortare tid). Dra av och låt stå 20 minuter innan du silar av (kryddor behöver inte silas).
Tillsätt en skvätt vit vinäger till färgblandningen och sätt i de kokta äggen. Låt stå så länge tills du fått den styrka på färgen du vill ha. De ägg du ser här har varit två timmar i färgbad. För en riktigt stark färg kan man sätta skålen med ägg i kylskåpet över natten. Den enkla regeln är: ju längre tid i badet desto starkare färg.
Gör mönster med tejp, spets och snöre
Rita med en vit vaxkrita på ägget – mönstret syns först efter färgningen. Du kan ju också rita med färgade kritor och så blir bakgrunden till motivet den färg du färgar med.
Linda in ägget med snöre innan du sätter det i badet.
Linda en bit spets runt ägget och vira sedan in den med snöre för att få spetsen att hållas på plats.
Klipp ut figurer i målartejp, till exempel bokstäver, geometriska figurer, hjärtan, fjärilar osv. Tejpa fast på ägget och sätt i färgbad.
Tips!
Vissa färger går även att koka med äggen. Gör då så att du kokar upp blandningen och låter den dra länge. Koka sedan upp vätskan igen och lägg i ägget. Låt det koka en stund. Blåbär fungerar fint.