Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Wasaspexet vet vem Jack the Ripper var

Från 2014
Är det fru Fistelqvist som är mördaren?
Bildtext Är det fru Fistelqvist som är mördaren?
Bild: YLE / Ann-Catrin Granroth

I dag är det premiär för årets Wasaspex: Jack the Ripper. Vi har sett föreställningen, och recenserat den. Hur många skumpaflaskor får de olika spexkategorierna?

Jack the Ripper

  • Vem var Jack the Ripper? Det är gåtan som årets Wasaspexare äntligen har löst.
  • Året är 1888 och stadens ”prostiljoner” faller en efter en offer för en kallsinnig mördares kniv. Rikets skarpaste poliser och detektiver sätts på fallet, men klarar de av att hitta mördaren?

Årets spex är regisserat av Niklas Smedlund. På scen står Jessie Koivunen som Sherlock Holmes (hon har ett sjukt bra minspel, och är både rolig och rapp i käften), Benjamin Bagger som Dr. John Watson (följer Sherlock vart han än går, trots att han har fel), Jennie Koivunen som Mary Jane Kelly (också ett fantastiskt minspel, och riktigt bra på att improvisera), Ellinor Juth som reportern Irene Adler, Joachim Lönn som den bestämda mamman Silvia v. Fistelqvist (ingen skulle vilja ha henne som mamma, jag lovar), Roy Mäki-Fränti som Jim v. Fistelqvist (inte konstigt att han är knäpp i huvudet med en sån mamma) och så sist men absolut inte minst Tomas Esselström som Chief Inspector Donald Swanson (en av spexets mest lysande stjärnor).

För att ett spex ska vara ett spex ska det innehålla en del speciella element, som till exempel ordlekar och omstarter (publiken ropar omstart och skådespelaren måste börja om på nytt, men hen får inte dra samma låt/skämt).

Jag fick äran att se spexets generalrepetition, och med elementen starkt i minnet gick jag dit för att se hur många skumpaflaskor jag kunde dela ut till var och en av dem. Skalan ligger på ett till fem.

Låtarna

Wasaspexet är känt för att inte kunna sjunga, därför blir jag så himla glad när det visar sig att flera av skådespelarna verkligen kan sjunga. Jessie, Jennie och Tomas drar hem riktiga fullpoängare. Joachim och Roy "sjungpratar" en riktigt rolig låt om hur knäppt hon uppfostrat honom – de visar att man inte måste träffa precis alla toner för att det ska bli bra.
Låtarna får tre skumpaflaskor.

Omstarterna

Omstarterna brukar kunna vara riktiga guldkorn, speciellt om man får till en genuin improvisation. Det här känns konstigt att säga, men omstarterna känns nästan för bra i årets spex. I några fall hoppar det till och med fram dansare, och då undrar jag varför de inte använde dem i huvudnumret? Vill publiken få fram en äkta improvisation gäller det att ropa fram dem åtminstone tre gånger. Omstarterna är ändå riktigt bra, så de får tre skumpaflaskor.

Ordlekar

Ett spex ska självklart innehålla några scener med ordvitsar, eller referenser till diverse ämnen. I det här spexet dyker det till exempel upp mat- och köksreferenser. En del av dem är så långt dragna att man inte kan annat än skratta. Spexarna har heller inte glömt traditionen med en scen vars ord börjar på endast en och samma bokstav. En av scenerna består endast av rim, och den är en riktig höjdare. Rimmen drar definitivt upp betyget, och ordlekarna får fem skumpaflaskor.

Scenografin

Backdroppen är riktigt snygg, och jag fascineras av stenarna på gatan som nästan ser äkta ut. Lyktstolparna är också snygga, och Jack the Rippers första offer lockar fram många skratt. Scenografigruppen har jobbat riktigt bra, och två andra saker som får mig att le är tv-nyheterna och en viss veterinärs ko. Scenografin får fyra skumpaflaskor.

Bandet

Wasaspexet brukar alltid ha ett bra band, och så även den här gången. Positivt är att de också har med en solist som dessutom sjunger med i skådespelarnas låtar, och ger dem lite hjälp på traven där det behövs. Två saker ger bandet pluspoäng: de har en koskälla, och de sjunger introt till Ducktales. Bandet får fem skumpaflaskor.

Under bältet

Wasaspexet är inte de mest försiktiga spexarna, och några år har de fått de mest hugade besökarna att rodna. Det här året har de ändå tonat ner lite på under bältet-skämten, och det känns bra. Under bältet-kategorin får fyra skumpaflaskor.

Slutbetyg

När jag gick ut från salen kände jag att det här var ett bra spex som bjöd på många skratt och några "åh nej". Precis som det ska vara. Det var inte för långt, men heller inte för kort. Spexet får fyra skumpaflaskor.

Och så några ord från regissören

Regissören Niklas är oerhört nervös inför dagens premiär, eftersom skådespelarna inte alls hunnit öva så många gånger på Ritz scen som han skulle ha velat. Han är ändå full av hopp och tror det kommer att blir en hejdundrande föreställning.

- Jag hoppas det här blir det bästa spexet någonsin. Det känns jättetungt för skådisarna nu inför premiären, men sen när de står där och ser en fullsatt sal och folk som skrattar, så tänds nog en eld. Skådisarna kommer att ha kul, och desto roligare de har på scen så desto roligare blir det också för publiken, säger han.

Premiären sker i kväll (tisdag) på Ritz i Vasa. Här kan du läsa mer om föreställningarna.