Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Hasse Sundquist: Vad händer med Europa?

Från 2014
Hasse Sundquist

Gränserna sluter sig och det är rumsrent med rasistiska kommentarer och att spotta på de som är annorlunda och har det sämre ställt.
Är det ett sådant Europa vi vill ha? Det är kanske ett sådant Europa vi får!

Vi har ett EU val på kommande och i många av EU-länderna seglar högerpopulistiska EU-kritiska partier i medvind.

I Ungern utropade sig det högerpopulistiska Jobbik sig till EU:s största högerradikala parti efter helgens parlamentsval. De fick drygt 20 procent av rösterna. I Frankrike gjorde högerextrema och främlingsfientliga Nationella Fronten ett starkt val i de lokala valen.

Prognoserna förutspår framgång för populisterna i vårens Europaparlamentsval.

Vad händer med arbetet i parlamentet om EU-kritiska populister får makt och inflytande?

Spotlights reporter Marko Hietikko reste runt i Europa för att känna de EU-kritiska partierna på pulsen. Den framtid de önskar i Europa är inte öppen, inbjudande eller samarbetsvillig. Snarare vill de stärka de nationella gränserna, stoppa invandringen och skrota EU. De talar för ett enat homogent folk och emot mångkulturalism.

Lågkonjunkturer och svåra tider tycks locka fram de sämsta i oss. Med facit i hand såg vi vad som hände med Tyskland efter att segrarmakterna körde landet i misär efter första världskriget!

Det är helt naturligt att man vill se om sitt hus då tiderna är dåliga. Risken är att vi sluter oss inom våra gränser och intoleransen gentemot andra ökar.

Symptomatiskt var Sannfinländaren Timo Soinis första kommentar till Vänsterförbundets sorti från regeringen att VF nog var villiga att ösa miljarder över spanjorerna, men då det gäller eget folk drar de sig undan.

Vi har inte råd att i Europa dela up oss i VI och DOM!

Vi kan bara se på Ungern av idag. Landet fungerar som ett laboratorium för nationalism, intolerans och xenofobi. Ett land där det styrande partiet skriver om lagar så det passar dem och där både judar och romer får hålla ögonen öppna för att inte råka illa ut.

Spotlights resa i de EU-kritiska partiers kölvatten i Europa kan ni se på Yle Fem tisdagarna 29.4, 6.5 och 13.5 eller följ Marko Hietikkos resa genom det nya Europa i Radar den 23.5 i radio Vega.

Mer om ämnet på Yle Arenan