Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Framtidstro med nya aktieägare för Tammet i Ekenäs

Från 2014
Uppdaterad 08.04.2014 18:35.
Vd Jan Silén och styrelsens viceordförande Henry Engblom utanför Tammet i Ekenäs.
Bildtext Jan Silén blir vd för Tammet och Henry Engblom är ny viceordförande i styrelsen..

Metallföretaget Tammet i Ekenäs som har tampats med stora ekonomiska utmaningar satsar på framtiden. Bolaget får nya aktieägare som satsar pengar i bolaget och det gör också Tammets ledning.

Gretel Ramsay är inte längre vd för bolaget utan det är Jan Silén som tar över rodret från och med i morgon (9.4).

Ramsay sitter kvar i bolagets styrelse men ingår inte längre i ledningsgruppen. Timo Parmasuo blir ny ordförande för styrelsen.

Programmet är inte längre tillgängligt
Programmet är inte längre tillgängligt

Det berättade bolaget på en presskonferens i dag.

Gretel Ramsay är 8.4.14 sista dagen som vd för Tammet i Ekenäs.
Bildtext Gretel Ramsay är den 8 april 2014 sista dagen som vd för Tammet.

Nya satsningar

Tammet ska satsa på stenkorgar, fallskydd för byggnadsarbetare och gruvindustrin.
Tammet riktar sig till marknader i Finland och främst Europa. Men med tanke på fallskydd och gruvor så är marknaden liten i Finland.
Däremot är Norden, och i synnerhet Sverige, viktig för att ta sig in på gruvindustrins marker och i Frankrike, Tyskland och England finns de största marknaderna vad gäller fallskydd, säger Henry Engblom som är ny viceordförande i den nya styrelsen.

Det här innebär också att Tammet måste satsa mera på marknadsföring, medger Jan Silén.
-Det har vi inte satsat på tidigare.

Ramsay stiger åt sidan som vd

Gretel Ramsay har varit vd för Tammet i 14 år och nu stiger hon åt sidan, men sitter med i styrelsen och ska ägna sig åt specialuppdrag för Tammet. Hon är inte med i ledningsgruppen.

Gretel Ramsay och hennes släktingar har pumpat in pengar i företaget för att rädda det, och det gör nu också ledningen och den nya styrelsen. Timo Parmasuo är ny styrelseordförande. Han äger metalföretaget Meconet Oy som han också är vd för.

Henry Engblom är viceordförande och i styrelsen sitter också Ramsay och Stefan Källberg samt en person till som vill vara anonym.

Till ledningsgrupen hör Jan Silén, Jan Kaunisranta och Stefan Källberg.

Tror på framtiden

Gretel Ramsay säger att alla tror på Tammets framtid. Det håller Jan Silén och Henry Engblom med om. Och nu ska Tammet satsa på ny produktion så som stenkorgar, fallskydd för byggnadsarbetare och gruvindustrin. Det är inte helt klart vad Tammet ska satsa på inom gruvindustrin, säger Jan Silén.

-Jag tror på framtiden, vi vet ju inte vilka former av nya produkter som vi kan tillverka i framtiden.

All verksamhet ska nu finnas i en byggnad på bolagets område i Ekenäs. De övriga husen ska rivas och den tomten säljas. Ramsay säger att Tammet förhandlar om en försäljning.

Företagssanering

För två veckor sedan berättade Tammet att nästan hälften av de anställda eller 28 personer mister sina jobb vid fabriken.

Tammet beslutade då lägga ner en del av produktionen och istället koncentrera sig på att göra svetsade nät och fallskydd.

Tammet genomgår också företagssanering.

Metallföretaget Tammet i Ekenäs.
Bildtext Tammet i Ekenäs.

Tammet har tampats med ekonomiska problem redan ett tag. I slutet av förra året såldes enheten i Pälkäne till Celsa Steel Service Oy. I februari det här året försattes Tammets fabrik i Ryssland i konkurs. Sedan december ifjol har personalen i Ekenäs varit permitterad halva veckan.

Läs också om att nästan hälften fick gå vid Tammet