Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Är det här Finlands nästa spelframgång?

Från 2014
Uppdaterad 09.04.2014 09:12.
Programmet är inte längre tillgängligt
Yle Nyheter TV-nytt: Spelbranschen bara växer och växer - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Framtidsutsikterna är goda för den finländska spelbranschen, som väntas fortsätta växa också i år. Det här märks också på spelbolaget Grand Cru, som med knappt tre år på nacken redan nu anses vara Finlands nästa stora grej, efter Rovio och Supercell.

- Vi är ett spelbolag som består av ett gäng nördar som bara vill göra roliga spel. Många stora inom branschen gör läskedrycker eller tv-serier, men vi fokuserar enbart på spel, säger Thorbjörn Warin som är CMO på Grand Cru.

Grand Cru är ett bra exempel på vad som sker just nu inom den finländska spelbranschen. Företaget är baserat i Helsingfors, riktade genast in sig på den växande mobilspelmarknaden, och antalet anställda har mångdubblats på kort tid. Men det första egna spelet har inte ännu lanserats globalt.

Nästa Angry Birds?

I snart tre år har Grand Cru utvecklat och finslipat på sin kronjuvel - Supernaut, ett socialt 3D mobilspel för Apple-produkter. Tre år kan tyckas vara en evighet i den snabbt utvecklande spelbranschen.

- Vi har inte bråttom, utan släpper vårt spel först när det är perfekt. Man får bara en chans att ge ett gott första intryck, och det vill vi ta vara på, säger Warin.

Och strategin verkar tillsvidare bära frukt. Grand Cru räknas redan som ett av de hetaste start-up företagen inom hela branschen. Företaget har redan lyckats samla in 12 miljoner euro från olika investerare. Det här vittnar om att det finns en stark tro på att Supernaut kommer att bli Finlands följande globala hit.

Finländska spelindustrin

  • 260% tillväxt i fjol
  • 90% av spelen exporteras
  • Värd 2 miljarder euro
  • Sysselsätter 2400
  • Över 200 spelbolag
  • 37% av spelbolagen i huvudstadsregionen
  • 12 universitet har spelutbildning
  • 70 miljoner euro av Tekes

- Är ni nästa Rovio eller Supercell?

- Jag hoppas verkligen det, det är målet. Men vi vill inte göra precis som dem, utan vi har vår egen stil, säger Warin.

Nytt rekordår väntas

År 2014 förutspås bli det bästa året hittills för finländska spelbranschen och Helsingfors börjar anses vara spelbranschens nya Mecca. Spelbolagen blir bara fler, de sysselsätter redan över 2 000 personer och det rör sig om allt större pengar, även om en miljardaffär i storlek med den som Supercell gjorde är osannolik. Frågan är om den globala spelbranschen snart börjar mättas? Det tror inte Thorbjörn Warin.

- Spelmarknaden växer åt alla håll. Folk i alla åldrar spelar mer och mer, och vi ser att suget efter nya spel växer enormt till exempel på den ryska marknaden.

För en ny generation unga finländare som ska ut i arbetslivet är spelbranschen lockande. Den växer kraftigt och den har enorm utvecklingspotential. Det här har högskolorna och yrkesskolorna också märkt, som därför i dag redan erbjuder närmare tjugo spelutbildningar.

Men det räcker inte med rätt utbildning. Det krävs framför allt en brinnande eget intresse för att man ska klara sig i den hårda konkurrensen bland andra spelutvecklare, påpekar Thorbjörn Warin på Grand Cru.

- Duktiga spelutvecklare från hela världen vill komma hit till Helsingfors. Mitt första råd till alla som vill in i branschen är därför att börja göra egna spel. Allt du behöver veta finns tillgängligt på internet. Börja koda, börja animera, lär dig 3D-grafik som blir allt viktigare. Mitt andra råd är att spela spel. Du lär dig mycket av att bara spela mycket.

Det började i ett pojkrum med en Commodore 64