Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

En vecka kvar av ovisshet för Stenudden

Från 2014
Uppdaterad 08.04.2014 20:53.
man, stuga
Bildtext Pauli Jokinen vandrar ner mot stranden
Bild: Yle/Nicole Hjelt

Solen värmer på en av vårens första riktigt varma dagar då jag vandrar upp längs med den långa grusvägen som leder upp till Stenuddens sommarstugeområde. Trots att jag befinner mig precis intill Österleden, under den tid på dagen som eftermiddagstrafiken är som livligast, så är de enda ljud jag kan urskilja vårvindarna som drar igenom de kala trädkronorna och fåglarnas pigga kvitter.

Det är inte svårt att förstå varför Stenuddsborna vägrat ge upp kampen för att få bevara området som sådant.

Jag möter Pauli Jokinen från föreningen Kivinokkalaiset ry utanför hans blekturkosa stuga uppe på en kulle strax intill vattenbrynet.

- Det här är som en liten hobbitby mitt i stan. Att vara här är ett trevligt urbant sätt att tillbringa sommaren. Det är ju rätt så ovanligt att kunna ta metron till landsstället, konstaterar Jokinen.

Jokinen tillbringar sommaren med sin fru och sina två barn i den 12,5 kvadratmeter stora stugan. Ett stenkast ifrån stugan finns en stor sandstrand där en midsommarfest, som lockar tusentals deltagare, ordnas varje år.

- Här ordnas många evenemang som är öppna för alla. Vi förverkligar dem med talkoanda, berättar Jokinen.

Lång historia

Intill Jokinens stuga bor en äldre man som haft sin stuga på Stenudden i sjuttio år.

- Det här området är fullt av historia. Här har arbetarklassen firat sommaren, förklarar Jokinen.

Förra hösten beslöt staden att Stenudden kunde vara ett lämpligt område för nya bostäder. Stenuddsborna har sedan dess kämpat för att området ska bevaras som natur - och rekreationsområde.

Jokinen förstår ändå stadens intresse för området.

- Någonstans måste bostäderna byggas, så jag förstår att staden riktar in sig på Stenudden, säger Jokinen.

Arbetarklassens sommarställe

Han fortsätter ändå med att räkna upp alla anledningar för varför så inte får ske.

- Bara med tanke på naturen borde det här området bevaras. Här finns fladdermöss och en värdefull gammal skog, förklarar Jokinen.

Historisk sätt tycker också Jokinen att Stenudden spelar en viktig roll.

- Att förstöra det här området vore som att förstöra de gamla strandvillorna i Brunnsparken eller på Degerö. De förmögna hade sina villor där de tillbringade sina somrar, arbetarklassen hade sina stugor på Stenudden, förklarar Jokinen.

Som tredje anledning understryker Jokinen att Stenudden är öppen för alla stadsbor.

- Det här är inte ett avspärrat område, hit kan vem som helst komma och simma och njuta av naturen. Då staden växer är det väldigt viktigt att det finns rekreationsområden, säger Jokinen.

Egen plan för området

Sedan stadens planer har invånarföreningen arbetat aktivt för att det inte ska byggas bostäder på Stenudden. Man har ordnat med en adress som fått 6000 underskrifter, och förra veckan deltog flera hundra personer i en demonstration mot planerna.

Ärendet skulle ursprungligen tas upp på stadsplaneringsnämndens möte i tisdags, men det bordlades till nästa vecka.

- Vi har en egen vision som vi planerat tillsammans med stadsplaneringskontoret och en arkitektgrupp. Vi har lagt upp en plan på hur Stenudden kunde fungera som rekreationsområde år 2050, berättar Jokinen.

Den planen ska också presenteras för nämnden nästa vecka.

Ifall stadsplaneringsnämnden beslutar sig för att Stenudden ska bli bostadsområde går förslaget vidare till stadsstyrelsen och stadsfullmäktige.

- Då fortsätter kampen, konstaterar Jokinen.

Läs också: Fastighetskontoret vill bygga på Stenudden