Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Ryssland kritiserar Astrid Thors

Från 2014
Uppdaterad 09.04.2014 20:05.
Migrationsminister Astrid Thors
Bild: Yle

Ryssland kritiserar Astrid Thors uttalanden om Ukraina och Krim. Hennes ensidiga inställning måste förändras kräver en rysk talesman.

Det ryska utrikesministeriets talesman säger att Ryssland var förbluffat över Thors uttalande nyligen om att hon oroar sig för läget på Krimhalvön och den komplicerade situation som tatarerna där befinner sig i.

Talesmannen Alexander Lukasjevitj säger att det inte är första gången som Thors åsikter skiljer sig från verkligheten.

Thors är minoritetsombud för OSSE, Organisationen fär Säkerhet och Samarbete i Europa och hon har uttalat sig om läget på Krim på organisationens webbsidor.

-Uppenbara hot mot den ryskspråkiga befolkningen efter en kupp tvingade myndigheterna på Krim att hålla en folkomröstning. Minoritetsombudet förbiser dessa fakta, säger Lukasjevitj.

Tvivlar på Thors

Han klagar över att Thors inte nämner det fortsatta våldet från radikala nationalister och nynazister mot dem som inte håller med de nya ledarna i Ukraina.

-Det finns mer än nog information om sådana brott och Ryssland har informerat Thors, säger Lukasjevitj.

Han anser också att Thors ger alltför lugnande besked om det ryska språkets ställning i Ukraina.

-Det gör att vi tvivlar på om hon är redo att se på läget i Ukraina objektivt och utan fördomar. Vi hoppas att denna ensidiga inställning förändras, säger det ryska utrikesministeriets talesman Alexander Lukasjevitj

Thors kommenterar inte

Astrid Thors meddelar till Yle Nyheter att hon inte tänker kommentera kritiken.

Diskussion om artikeln