Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Ukrainakris oroar i Moldavien

Från 2014
Moldavien, huvudstaden Chisinau
Bild: YLE / Jan-Ulrik Lindberg

I Moldavien följer man bekymrat med händelserna i de östra delarna av grannlandet Ukraina. Många är rädda för att oroligheterna kan sprida sig till Moldavien. Ryssland har redan länge tryckt på Moldavien på grund av att landet planerar att underteckna associationsavtalet med EU i sommar.

- Jag är rädd för att Ryssland kan tränga sig in i östra Ukraina. Allt är möjligt just nu, Ryssland lever uanför lagen, säger Zinaida i centrala Chisinau, Moldaviens huvudstad. Jag minns hur Ryssland tog Transnistrien för tjugo år sen. Samma sak hände på Krim, fortsätter hon..

Fastän Moldavien inte delar gräns med Ryssland, lever landet i allra högsta grad under rysk påtryckning. De senaste åren har Moldavien närmat sig EU och Ryssland har bland annat förbjudit moldaviska viner, landets viktigaste exportvara, och förstärkt den militära närvaron i Transnistrien, det ryskkontrollerade området på gränsen mellan Moldavien och Ukraina.

Jag träffar Oazu Nantoi, en av de ledande politiska analytikerna i landet. Han säger att Ryssland har precis samma mål i Moldavien som i Ukraina.

Karta över Moldavien med grannländer
Bild: Bild: Yle

- Ryssland vill förhindra EU-samarbetet så att Moldavien ska förbli en icke-fungerande stat som kan manipuleras från Moskva. Moldavien står inför samma val som Ukraina, på sommaren ska vi underteckna associationsavtalet med EU, men före det kan det uppstå säkerhetsincidenter här, provokationer, det kan hända att Ryssland försöker muta våra beslutsfattare, säger Oazu Nantoi.

- Krim är inte tillräckligt för Ryssland, Putin vill kontrollera hela Ukraina. Om han lyckas instabilisera landet, står vi näst i tur, konstaterar Nantoi.

Han tror att provokationerna kommer att intensifieras fram till ukrainska valet i slutet av maj eftersom det är nödvändigt för Ryssland att valet misslyckas.

I Moldavien intensifieras påtryckningarna fram till juni då de är tänkt att landet ska underteckna associationsavtalet med EU.

Diskussion om artikeln