Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Stort säkerhetshål påverkar hundratusentals webbsidor

Från 2014
Uppdaterad 09.04.2014 15:43.
Bildtext Cybersäkerhetsverket i Finland har varnat för säkerhetshålet.
Bild: Yle

Ett stort säkerhetshål har upptäckts i krypteringssystemet Open SSL som används av hundratusentals webbsidor över hela världen.

Buggen som kallas Heartbleed, har gjort det möjligt att avlyssna all kommunikation mellan drabbade webbsidor och dess besökare.

Det innebär att användarnamn, lösenord och andra känsliga uppgifter kan ha spridits men det är oklart hur många som har drabbats eftersom avlyssningen inte har lämnat några spår

Buggen kan ha påverkat upp till en halv miljon webbsidor och hakkrarna kan ha utnyttjat kryphålet i flera år innan det upptäcktes befarar säkerhetsanalytiker.

"Byt lösenord"

Buggen kan ha påverkat webbsidor som ägs av Twitter, Yahoo, DropBox, Tumblr, Flickr och flera internationella banker uppger tidningen Daily Mail

Buggen upptäcktes av forskare på Google och den finländska säkerhetsfirman Codenomicon som har sitt huvudkontor i Uleåborg.

Företagets Vd David Chartier säger att det finns anledning till oro trots att det har släppts en uppdatering av programmet som täpper till säkerhetshålet.

Analytiker uppmanar därför användare att byta sina lösenord.

Det finländska kommunikationsverkets cybersäkerhetsavdelning varnade om säkerhetsläckan igår.