Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Divergent vs The Hunger Games

Från 2014
Uppdaterad 27.06.2014 09:58.
Hur lika är Beatrice och Katniss egentligen?
Bildtext Hur lika är Beatrice och Katniss egentligen?
Bild: SF Film Finland Oy / Montage: X3M

Först kom The Hunger Games och nu kommer Divergent. Hur lika är egentligen de framtidsdystopiska filmerna med varsin stark kvinnlig huvudroll?

The Hunger Games är en trilogi som också finns i bokform. Det är även Divergent. Det har kommit ut två filmer The Hunger Games, och en om Divergent.

Båda historierna utspelar sig i en dystopisk framtid, och båda två har en ung kvinna i huvudrollen. I båda filmerna dras kvinnorna (mot sin egen vilja) in i en revolution.

Så långt låter det ju onekligen som att The Hunger Games och Divergent är samma film, men hur lika är de egentligen? Vi jämförde storyn, karaktärerna, stilen och kärleken.

Hur lika är filmerna egentligen?
Bild: SF Film Finland Oy / Montage: X3M

Storyn

Båda filmerna tar avstamp i en värld som för länge sedan blivit förstörd av krig och miljöförstöring. Landet Panem i The Hunger Games finns inte på riktigt (men det ska föreställa Nordamerika), medan Divergent utspelar sig i en riktig stad, närmare bestämt Chicago.

I Panem är folket indelade i distrikt, och ju längre bort från huvudstaden man bor, desto fattigare är man. I Divergent är folket indelade i falanger (enligt deras personlighetstyper), men ingen är speciellt fattig. Distrikten i Panem har alla olika uppgifter, likaså falangerna i Chicago. Katniss i The Hunger Games hör till de som jobbar i gruvor, medan Beatrice i Divergent föds in i falangen "de osjälviska" som hjälper andra. I The Hunger Games är man för evigt knuten till sitt distrikt, medan Divergent bjuder på alternativ: alla som fyller sexton måste välja vilken falang de vill höra till. Ett test visar om man är osjälvisk, ärlig, tapper, fridfull eller lärd. Att ha flera personlighetsdrag är ytterst sällsynt, och även farligt eftersom systemet bygger på att alla bara ska göra en sak.

I The Hunger Games kollapsar systemet sakta men säkert, medan Divergent går rakt på sak i en actionfylld sista del av filmen.

Både Panem och Chicago har en stark ledartyp som visar sig vara riktigt ond. Det enda som skiljer dem åt är könet.

Katniss tvingas in i hungerspelen där den sista överlevande vinner. Beatrice tvingas in i en kamp på liv och död eftersom hon är en så kallad divergent, som inte hör till någon enskild falang.

Slutsats: Storyn i de båda filmerna är inte alls samma, men påminner ändå mycket om varandra.

Hur lika är filmerna egentligen?
Bild: SF Film Finland Oy / Montage: X3M

Karaktärerna

Både Katniss och Beatrice har fåglar som sin symbol. De är annorlunda och sticker ut ur samhället. Katniss för att hon tar hand om sin familj, och Beatrice för att hon är en så kallad divergent (hon hör inte till någon enskild falang utan har många olika personlighetsdrag). Båda är unga och tampas med större eller mindre kärleksbekymmer. I The Hunger Games behåller Katniss sin kännspaka fläta för att visa var hon hör hemma. I Divergent släpper Beatrice ut håret när hon börjar bryta sig loss från sitt gamla jag.

De andra karaktärerna i filmen är faktiskt rätt lika varandra. Det finns den onda ledaren, familjen, kärleksintresset och kompisen.

Slutsats: Katniss och Beatrice känns på många sätt väldigt olika. De reagerar och tänker på olika sätt, fastän de också besitter många likheter. De övriga karaktärerna påminner mycket om varandra.

Hur lika är filmerna egentligen?
Bild: SF Film Finland Oy / Montage: X3M

Stilen

Hemma i sina egna distrikt/falanger har både Katniss och Beatrice gamla och sunkiga kläder. När de åker iväg till ett mer actionfyllt liv byts deras kläder ut till hightech-träningskläder. Distrikten i Panem är fattiga, fula och gråa. Endast huvudstaden är fin. I Chicago är det blandat: fattigt, fint, fult och förstört ryms alla inom samma mur. Överlag känns Divergent lite mer färgglad än The Hunger Games.

Slutsats: Stilen är också rätt lik. The Hunger Games vinner ändå i kreativitet. Panems invånare är mycket mer sci-fi än Chicagos.

Hur lika är filmerna egentligen?
Bild: SF Film Finland Oy / Montage: X3M

Kärlek

I The Hunger Games tampas Katniss med ett triangeldrama. I Divergent håller sig Beatrice till en kille. Den sistnämnda filmen innehåller ändå mer kärlek. Redan från början får vi veta att det finns en gnista mellan Beatrice och den mystiska Four i falangen ”de tappra”. Filmen innehåller många fler ömsinta smekningar och stulna blickar än The Hunger Games. Vi får till och med veta att Beatrice är rädd för att förlora oskulden – ett ämne som känns väldigt långt borta från The Hunger Games, vars karaktär koncentrerar sig på att rädda sin familj och de hon har nära.

Slutsats: Divergent innehåller mycket mer kärlekstjafs än The Hunger Games. Bra för den som gillar passion, mindre bra för den som gillar action.

Hur lika är historierna egentligen?
Bild: SF Film Finland Oy / Montage: X3M

Hur lika är de?

Här har du två filmer som är väldigt lika, och samtidigt väldigt olika. Personligen tycker jag Divergent är bättre som film, men det kan mycket väl bero på att jag läst boken The Hunger Games, men inte Divergent.

Katniss känns som en starkare huvudperson, medan Beatrice känns väldigt ”ungdomsroman”. Och visst, det är ju en ungdomsroman, men Divergent förmedlar det så mycket starkare än The Hunger Games. Båda filmerna är ganska spännande och visar upp snygga och unga människor som är modiga, starka och uppfinningsrika. Ingen av kvinnorna behöver hjälp från en man för att klara sig. I stället är det de som räddar männen. Härligt.

Jag hade tänkt bestämma mig för att en av berättelserna är bättre än den andra, men det kan jag tyvärr inte. De är båda bra, på sina egna sätt. Det jag kan säga om Divergent är att storyn saknar något. Jag vill veta mer. Vad finns bakom muren? Vad hände i kriget? Varför saknar ”de tappra” äldre människor i sin falang? Jag hoppas svaren dyker upp i film nummer två och tre.