Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Toyota återkallar 15 000 bilar i Finland

Från 2014
Uppdaterad 09.04.2014 14:49.
Bild: TANNEN MAURY/EPA

Toyota återkallar 6,4 miljoner bilar för att åtgärda olika problem med styrning och säten. I Finland rör det sig om 15 000 bilar.

Bilarna som nu återkallas omfattar 27 olika modeller, bland dem en del Yaris, Hilux, Land Cruiser och RAV-modeller, som tillverkats mellan åren 2004 och 2010.

De fel som ska granskas finns i rattstången och sätenas fastsättningsskenor.

Hittills har inga olyckor rapporterats, säger Informationschef Kalle Kalaja på Toyota Finland.

- Teoretiskt sätt finns det en liten säkerhetsrisk att något kunde hända. Vi har inte hört om olyckor i samband med dessa brister. Det är i preventivt syfte som vi återkallar bilarna, för att undvika att det skulle uppstå förändringar i bilarna köregenskaper.

Det handlar om att delarna inte designats tillräckligt slitstarka. Många av de komponenter som ska kollas har helt enkelt inte hållit tillräckligt bra i hård användning. Felen har uppdagats sakta men säkert med tiden, enligt Kalaja.

Vad ska kunden göra?

De som har en berörd bilmodell behöver inte ännu göra något. Toyota kommer att kontakta varje enskild ägare.

- Det är inte fråga om fel som behöver omedelbara åtgärder. Om bilen hittills haft normala köregenskaper så går det bra att låta granskningen och eventuella reparationer utföras i samband med till exempel nästa regelbundna service. Granskningen och eventuella åtgärder är förstås gratis för ägaren, tillägger Kalaja.

Återkallandet är ett av bilhistoriens största.

På Trafis hemsida finns en förteckning över märken och modeller som återkallas för granskning:

www.trafi.fi

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln