Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Alla skattebetalare är välkomna

Från 2014
Uppdaterad 29.10.2015 13:21.
Bild: Str / Lehtikuva

Pengar är bara till besvär. Men en del mänskor är tydligen beredda att göra vad som helst för att slippa betala skatt. Och kanske är det ingen uppoffring att folkbokföra sig i Sverige i stället för Finland, som Björn Wahlroos nu har gjort.

Talet om att Björn Wahlroos skulle flytta till Sverige för att slippa arvs- och förmögenhetsskatt har förekommit länge. På varje Nordea-bolagsstämma de senaste åren har någon svensk journalist kastat fram frågan, och fått en undvikande cynisk skämtsamhet som svar. Men det verkar uppenbart: Sverige är de förmögnas paradis.

Och nu har det då skett, i själva verket sedan december i fjol, rapporterade Dagens Industri idag. Björn Arne Christer "Nalle" Wahlroos, har fått ett nytt personnummer som börjar med siffrorna 19521010-xxxx.

Alla skattebetalare välkomna

Skattejuristen Staffan Andersson på Bird & Bird Advokat KB vill inte kommentera det enskilda fallet, men är villig förklara hur det fungerar. Sverige tar förstås tacksamt emot alla skattebetalare med öppna armar. Men nu handlar det om huruvida Finland – och framförallt hemkommunen Salo – är villig att släppa en av sina bästa skattebetalare.

-Det räcker inte med folkbokföring i Sverige, påpekar Staffan Andersson. Det måste göras en bedömning enligt både interna regler och skatteavtalen mellan Sverige och Finland. Då tittar man på om det finns en anknytning till Sverige, ett ”skatterättsligt hemvist”.

Staffan Andersson nämner först fast bostad, vilket kan vara svårt att fastställa om skattebetalaren har åtminstone fyra kända fasta bostäder i olika länder.

De mjuka komponenterna är viktiga, var har personen centrum för sina levnadsintressen, d.v.s familj, socialt umgänge, släkt, arbete, medlemskap i klubbar?

Ett tredje kriterium är att man stadigvarande vistas mer i Sverige än i Finland.

Reglerna låter gammaldags, när man kan sitta var som helst i världen och göra sitt jobb, och har råd att göra det. Pengar har inget hemland, sägs det. Men pengarnas ägare hålls fortfarande i nationella kedjor, framförallt av skatteskäl.
Kungens kompis i de röda byxorna

Björn Wahlroos har knappast några svårigheter att integrera sig i det svenska samhället. Någon vanlig invandrare blir han ju inte. Han har redan befäst sin position i det svenska näringslivet via ett starkt kontaktnät i Sverige, som också innefattar kungahuset. Ordförandeposten och positionen som storägare i bankkoncernen Nordea är kanske kronan i verket, tillsammans med medlemskapet i den Kungliga jaktklubben.

När han nu flyttar till Sverige blir intresset säkert större för den nyutgivna översättningen av den oauktoriserade biografin "Björn Wahlroos - från stalinist till Nordens mäktigaste finansman". Tuomo Pietiläinen och grävgruppen beskriver en man som i motsats till många landsmän inte besväras av någon känsla av underlägsenhet. Svenskarna känner kanske inte ännu till fullo den bufflighet - men också intelligens, skicklighet, girighet, tur, som har tagit Wahlroos till Strandvägen.

Finlandssvensk fosterlandsförrädare?

Antagligen dyker det förr eller senare upp nån kritiker som använder fosterlandskortet. Att svika sitt land och flytta förmögenheten till ett annat land, hur illa är inte det? I synnerhet om man uttryckligen flyr undan sin andel av den skattefinansierade välfärden.

För många finnar är det kanske speciellt illa att någon flyttar just till Sverige med sina pengar. Finlandssvenskar kan ibland få uppretade uppmaningar att flytta till Sverige, i stället för att insistera på att få tala sitt modersmål i Finland. Nu när en finlandssvensk har gjort just det, är förmodligen också det väldigt illa i somligas ögon.
Skatteparadiset Sverige

Det var socialdemokraterna som slopade arvsskatten år 2004 och regeringen Reinfeldt avskaffade förmögenhetsskatten 2007. Två hinder har försvunnit och det har blivit attraktivare att flytta till Sverige, påpekar Staffan Andersson. Den vanliga skatten på arbetsinkomster är däremot fortfarande mycket hög, liksom skatterna på pensionen.

Staffan Andersson är van att resa runt i världen och föreläsa för utlandssvenskar om reglerna och hur de kan tillämpas. Det lönar sig numera att komma hem, den permanenta skatteamnestin gör det attraktivt att återvända, utan straff för eventuella gamla försyndelser. Svenskarna som flydde med sitt kapital undan skatterna återvänder gärna hem.

Kanske miljardärer också har ett hjärta som klappar för hembygden? Nyligen flyttade t.ex. Ingvar Kamprad hem till Älmhult, där han grundade IKEA en gång i tiden.
Nordisk och europeisk harmonisering

På vissa håll har vi fungerande enhetliga regler i Norden och Europa, men långt ifrån alla. Det är ett problem, enligt Staffan Andersson, att vi inte har samma skatteuttag. Det borde finnas större harmonisering, det är t.ex. väldigt höga arvsskatter i England, Frankrike och USA.

Skattejuristen Andersson vill inte ta ställning till om Wahlroos´ flytt är ett dåligt betyg för Finlands skattesystem. Men nu kan man alltså flytta och plocka russinen ur kakan i olika länder.

Den slopade arvsskatten innehåller ändå ett problem. För att nyttja frånvaron av arvsskatt måste man också dö i Sverige. Då går det inte till fullo att njuta av skattearrangemangen, påpekar Staffan Andersson.