Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

"Kraftig överdrift tala om regeringskris"

Från 2014
Professor Lauri Karvonen,  Åbo Akademi
Bildtext Professor Lauri Karvonen (Arkivbild).
Bild: Yle/Linus Hoffman

Vänsterförbundets sorti från regeringen, statsminister Jyrki Katainens besked om att han lämnar sin post och en pågående kamp om ordförandeposten inom Socialdemokraterna.

Lägg därtill att två sittande ministrar från Samlingspartiet, Henna Virkkunen och Alexander Stubb, kandiderar i EU-valet i maj och det är inte bara oppositionspolitiker utan också andra politiska bedömare som de senaste dagarna talat om regeringskris och flaggat för ett förtida riksdagsval.

Lauri Karvonen, professor i statskunskap vid Åbo Akademi, anser att det handlar om en överdrift.

- Det är en nog en överreaktion. Nyval är ett yttersta instrument i vårt system som kan bli aktuellt i en svår politisk kris där man inte längre kan enas om en politisk regering. Vi är långt ifrån det ännu, säger Karvonen.

Hur ser du på regeringens sits just nu?

- Det har hänt saker samtidigt, men saker som inte har så mycket med varandra att göra och vars politisk betydelse överdrivits. Att partier byter ordförande hör till politisk vardag, säger Karvonen.

"Små partier kan lämna regeringen"

Enligt Karvonen är det mindre vanligt att ett relativt litet parti som Vänsterförbundet lämnar regeringen.

- Men våra regeringar är konstruerade så att små partier kan lämna regeringen utan att regeringen mister sin majoritet i riksdagen, säger Karvonen.

Om kärnkraftsfrågan leder till att de Gröna också lämnar regeringen på hösten, vilken är situationen då?

- Då skulle vi fortfarande ha en majoritetsregering, om än med liten marginal. Om så sker, skulle det ju visa hur svårt det är att samregera i en så brokig koalition. Men man ska komma ihåg att den här koalitionen sattes ihop med en medveten avsikt att man inte skulle göra sig beroende av ett eller två små partier för att ha majoritet.

Vad borde ske för att man kunde tala om regeringskris?

- Det skulle kräva att ett av de två stora regeringspartierna, Samlingspartiet eller Socialdemokraterna, lämnar regeringen eller att vi får en situation där det fullständigt låser sig mellan de två stora partierna. Och det finns det inga tecken på något sådant just nu, säger Karvonen.