Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

VF efterlyser enhetlig EU-linje om arvsskatt

Uppdaterad 10.04.2014 10:24.
Ett tvåeurosmynt på snedden.

Diskussionen om arvsskatt har fått fart efter uppgifter på onsdagen om att finansmannen Björn Wahlroos har skrivit sig i Sverige, som avskaffat arvsskatten.

Det här tolkas som ett försök att fly den finländska beskattningen. Vänsterförbundet föreslår nu att EU stiftar gemensamma regler för arvsskatt för att förhindra skatteflykt. I Finland beskattas alla arv värda mer än 20 000 euro.

Som mest får man betala 16 procent av arv på över 200 000 euro.

Lapintie: EU borde ha gemensam linje

Vänsterförbundets gruppordförande Annika Lapintie säger att en gemensam EU-politik i fråga om arv vore viktig för att förhindra skatteflykt.

Annika Lapintie
Bildtext Annika Lapintie

- Jag vill se en gemensam lägsta arvsskattegräns för alla EU-länderna så att inte länderna sinsemellan börjar tävla. Det skulle förhindra skatteplanering, som är en ekonomisk gråzon.

Regeringspartierna tycker olika

Till dem som i princip är för bibehållande av arvsskatten hör Centerns ordförande Juha Sipilä.

Han säger till Savon Sanomat att arvsskatt visserligen är skatteteoretiskt riktigt, men att det blir problem då arvet som ska beskattas utgörs av förmögenhet som sitter fast i ett företags fastigheter eller maskiner. Den biten av arvsskatten kunde man se över, menar Sipilä.

Socialdemokraterna vill enligt sitt partiprogram göra arvsskatten progressiv och också skärpa beskattningen på stora arv. Finansiminister Jutta Urpilainen sade på onsdagen att hon inte har någon förståelse för att välbärgade skattebetalare flyttar utomlands för att undvika arvsskatt i stället för att ställa upp för sitt land.

Samlingspartiets näringsminister Jan Vapaavuori säger till Yle Nyheter att man eventuellt borde överväga att ändra på arvsskatten.

Läs också:
"Nalles" flytt väcker känslor
Urpilainen beklagar Wahlroos beslut
"Arvsskatten borde kanske ses över"
DI: Wahlroos skriven i Sverige