Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Reso: ledigt utan lön eller permitteringar

Permitteringar och ledigt utan lön. Det är resultatet av samarbetsförhandlingarna inom Reso stad. Samarbetsförhandlingarna drabbar stadens anställda på olika sätt, beroende på vilket fackförbund man hör till.

Staden har nått en överenskommelse med tre fackförbund, alltså JHL, KTN och Jyty.

De som hör till de här fackförbunden kan byta ut en del av semesterpenningen till ledig tid. Ett alternativ är också att ta ledigt utan lön i åtminstone tre dagar. Det här gäller drygt 540 av stadens 1 291 anställda.

Permitteringar för sjukvårdspersonalen

Fackförbunden för sjukvårdspersonalen, Tehy och Super, samt fackförbundet för kommunanställda med en högre utbildning, Juko, godkände inte det här avtalet. Det betyder att anställda som hör till de här fackförbunden permitteras för fem dagar. Det här kan göras i etapper så att servicen inte drabbas, meddelar staden.

Reso stad förväntar sig att spara 720 000 euro med hjälp av det här. Dessutom ska staden spara 800 000 euro inom personalkostnaderna på andra sätt. Bland annat kommer staden att minska på antalet vikariat och man kommer också att begränsa antalet nyanställningar.

Stadens budgetunderskott var drygt tre miljoner euro i fjol. Om Reso inte lyckas få ekonomin i balans så kan staden bli en kriskommun, befarar stadsdirektör Ari Korhonen.

Stadsstyrelsen i Reso ska ta del av förslaget på måndag.