Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Stockholms uni + Helsingfors uni = sant

Från 2014
Uppdaterad 30.10.2015 13:27.
Helsingfors universitets huvudbyggnad vid Senatstorget
Bild: Yle/Touko Yrttimaa

Prorektor Hans Adolfsson vid Stockholms universitet tvekar inte när han får frågan om han tror att planerna på ett samarbete i fråga om lärarutbildningen mellan Helsingfors universitet och Stockholms universitet blir av. Han är övertygad om att universiteten hittar varandra.

Adolfsson säger att det är lite för tidigt att slå fast hur samarbetet konkret kunde se ut, men han menar att det exempelvis kan handla om utbyte av lärare och studenter högskolorna emellan. Också gemensamma forskningsprojekt kan bli aktuella.

Vilka intressen har den Stockholms universitet i den finländska lärarutbildningen?

- Vi vill lyfta in en ökad grad internationalisering i den svenska lärarutbildningen. Vi har från tidigare ett gott samarbete med Helsingfors universitet och det samarbetet kan vi gott utöka, säger Hans Adolfsson.

Det finländska systemet med övningsskolor som en del lärarutbildningen intresserar också Stockholms universitet. SU har nämligen startat ett pilotprojekt med övningsskolor år 2011 och här hoppas man kunna dra nytta av finska erfarenheter.

- Kanske vi också kunde lära oss något av hur den finska lärarutbildningen är uppbyggd, säger Adolfsson.

Vad har Stockholms universitet att ge den lärarutbildningen i Finland?

- Vi har till exempel en stark forskning inom tvåspråkighetsområdet, säger Adolfsson. Jag tror att vi har mycket att lära av varandra. Som jag ser det har vi goda möjligheter till ett brett samarbete.

Fast det går ju inte speciellt bra för den svenska skolan just nu.

- Om man ser till Pisa-undersökningar sjunker både Finland och Sverige, också om Sverige ligger längre ner på listan. Men det är inte lärarutbildningens fel att resultaten ser ut som de gör i Sverige. I Finland har skolan fått stå orörd men den svenska skolan har reformerats med 10 års mellanrum. Skolan i Sverige har inte lämnats ifred av politikerna.

I Svenskfinland väcker lärarutbildningen starka känslor. Hur ser du på den debatten?

- Jag är överraskad att den debatten är så het, säger prorektor Hans Adolfsson, vid Stockholms universitet. Jag tycker att det borde gå att samarbeta.


Lärarutbildningen debatteras i Obs debatt torsdag 10.4.2014 med start kl 19.55 på Yle Fem med professor emeritus Håkan Andersson, Åbo akademi, Patrik Scheinen, dekanus vid Beteendevetenskapliga fakulteten vid Helsingfors universitet, förbundsordförande Dan Johansson från Finlands svenska lärarförbund (FSL) och riksdagsledamot Mikalela Nylander, Sfp. Du kan delta i debatten på Twitter under hashtaggen #yleobs.

Läs också: HU: Också ämneslärarutbildningen bör ses över.

Twitterbloggen

Mer om ämnet på Yle Arenan