Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

"Vi visste riskerna med gårdsmjölk"

Från 2014
Uppdaterad 11.04.2014 18:06.
Programmet är inte längre tillgängligt

Det har blåst rejält kring Uljaan tilamaito, en stor mjölkgård i Monninkylä i Askola i Östnyland. Borgå stads veterinärmyndigheter och Livsmedelssäkerhetssverket Evira misstänker att mjölken som produceras på gården kan vara orsaken till den yersiniaepidemi som pågår i Östnyland just nu.

På gården tar ägarparet Ari Ollinsola och Kirsi Kekäle det med ro. Alla prov har tagits och vi får slutgiltigt besked om cirka tre veckor, säger de.

- De mest högljudda kritikerna verkar vara de som inte ens har sett våra mjölkburkar i butiken.

På sin webbsida på facebook har de fått många förfrågningar - men också tack för gårdsmjölken. De har många nöjda kunder.

På Uljaan maitotila finns 200 kor och gården sköts sedan 1999 av paret Ollinsola-Kekäle. Den obehandlade mjölken är fjolsommarens nya projekt och den utgör 10 procent av all mjölkproduktion.

- Vi kände nog till riskerna, säger Ari Ollinsola.

Småskalig verksamhet tillsvidare

Mjölkgården sysselsätter ett tiotal personer. De hjälper med arbetet i ladugården, transporten av dynga, mjölktransporterna till butikerna m.m. För tillfället står gårdsmjölkslinjen och förpackningsenheten stilla. Enligt paret är ändå risken de tagit liten, i och med att 90 procent av gårdens mjölk går till Valio för behandling.

- Om det blir stopp för vår gårdsmjölksproduktion så kan vi använda förpackningsenheten för mjölk från någon annan gård.

Efterfrågan på obehandlad mjölk är stor - paret har sålt omkring 2 000 liter i veckan. Gårdens läge är ypperligt, huvudstadsområdets kundkrets finns inom 50 kilometers räckhåll.

- Intresset för närproducerad mat och drycker har ökat stadigt och det intresset har kommit för att stanna, tror Ari Ollinsola.

Myndigheterna inte förvånade över epidemin

- Vi ser en vurm kring gårdsmjölk just nu, bekräftar Sebastian Hielm, konsultativ tjänsteman vid Jord- och skogsbruksministeriet, enheten för livsmedelssäkerhet.

Han tror inte att skärpt lagstiftning är svaret på magepidemier på grund av opastöriserad mjölk.

Läs här vad lagen stadgar om obehandlad mjölk!

Hielm är inte förvånad över yersiniaepidemin i Östnyland. Alla länder där det säljs opastöriserad mjölk kan vänta sig sådana epidemier, säger han.

- Folk måste lära sig att läsa innantill, det finns tydliga varningstexter på förpackningarna, säger Hielm.

Enligt Hielm svarar en liberalare lagstiftning på konsumenternas behov - i det här fallet att tillåta försäljning och förpackning av obehandlad mjölk i större skala. Han ser ingen orsak att ändra på bestämmelserna, trots att antalet magepidemier väntas öka om gårdsmjölk blir populärare.

- Det är ändå viktigt att skydda riskgrupperna för de risker gårdsmjölk medför - vi började pastörisera mjölken av en klar orsak, säger han.

Små barn, sjuka människor och åldringar hör till riskgrupperna. För dem kan en epidemi lik den vi sett i Östnyland vara ödesdiger.

Mycket jobb för hälsovårdspersonalen

Hälso- och laboratoriepersonalen i flera östnyländska kommuner har haft mycket extra jobb på grund av magsjukeepidemin. Stadsveterinär Seija Heikkinen tycker att myndigheterna, läs lagstiftarna, borde dra en tydligare linje för vad som är tillåtet och vad som inte är det visavi gårdsmjölken. Samma regler borde gälla alla för att inte vissa gårdar prickas särskilt, säger Heikkinen till Yle Nyheter.

- Vi visste ju att epidemierna skulle så till, säger Heikkinen vidare.

Hon ställer sig negativt till de stora mängderna gårdsmjölk som säljs från gårdarna till butikerna.

- Försäljningen av gårdsmjölk fungerade bäst när den var småskalig, direkt från gårdarna. Stora mängder förpackad gårdsmjölk ökar riskerna, säger Heikkinen.

Läs mera:

Ytterligare fall av tarminflammation i Östnyland
Evira om återkallelse av Uljaan Tilamaitos mjölk
Borgå stads pressmeddelande med anledning av yersiniaepidemin
Gårdsmjölken är Bisa gårds trumf
Här bor Vandas Asterix och Obelix
Raakamaitoa, kiitos!