Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Invandring stor valfråga för Sannfinländare

Från 2014
Uppdaterad 11.04.2014 06:26.
Jussi Halla-aho är nästan finlandssvensk

- Sannfinländarna anser att man borde tala mera om invandringsfrågor. Så sammanfattade riksdagsmannen och EU-valskandidaten Jussi Halla-aho den opinionsmätning som Sannfinländarna presenterade på torsdagen.

Samtidigt påpekade Halla-aho att Sannfinländarna inte är invandringsfientliga utan uttryckligen kritiska till hur invandringen sköts.

Enligt mätningen anser 86 procent av Sannfinländarnas anhängare att den nuvarande invandringspolitiken är för släpphänt. Attityderna har ändå mjuknat upp en del sedan fyra år tillbaka, då hela 97 procent var av samma åsikt.

- För det andra har partiets och kandidatens invandringspolitiska linjedragningar en stor eller en avgörande betydelse för 72 procent av våra anhängare när de överväger vem de ska rösta på.

Också bland Sannfinländarna finns det bara en liten minoritet som helt och hållet vill begränsa invandringen.

- Däremot vill man försvåra möjligheterna att utnyttja asylförfarande och familjeåterförening som en kanal för att invandra till Finland. Man vill komma åt levnadsstandardsinvandrare, skära ned på invandrarnas socialförmåner och göra det lättare att utvisa brottslingar.

- Sannfinländarna vill ha en kvalitativ förändring i invandringen så att den bättre motsvarar Finlands nationella intresse.

Enligt Halla-aho förhåller sig Sannfinländarna negativt till mångkulturalism som ideologi och samhällsmodell. Som ett tecken på det ser han den starkt avoga inställningen till invandring av islamister och muslimer, liksom åsikten att de som kommer hit bättre än nu måste anpassa sig till den finländska livsstilen.

Mätningen gjordes av Taloustutkimus och omfattade drygt tusen svarande. Efter en motsvarande mätning av TNS-Gallup år 2010 har inställningen dämpats något i alla frågor som berör invandrare .