Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Nej tack till vallar vid Lappfjärds å

Från 2014
Uppdaterad 27.06.2014 16:21.
En odlingsbar vall vid Lappfjärds å.
Bildtext Vallar kunde vara ett sätt att skydda Lappfjärd från översvämningar.
Bild: YLE/Ann-Sofie Långvik

Anmärkningsblanketterna samlades i stora högar då Lappfjärdsborna fick säga sin åsikt om invallningsplanerna för Lappfjärds å på torsdag. För Per-Gustav och Pirkko Kronman skulle vallar vara till förtret på flera sätt.

- Mycket ogärna skulle jag ha en vall i trädgården, säger Per-Gustav Kronman.

Lappfjärdsbor motsätter sig vallar

Programmet är inte längre tillgängligt
Per-Gustav och Pirkko Kronman
Bildtext Per-Gustav och Pirkko Kronman - (Copyright: YLE/Ann-Sofie Långvik)
Bild: YLE/Ann-Sofie Långvik

Per-Gustav och Pirkko Kronmans hus finns ungefär 20 meter från Lappfjärds å. De har redan nu en liten gårdsplan, och den skulle till stor del ätas upp av vallen. Dessutom har de ett pumpsystem som hittills har räddat dem från att få in vatten i huset då ån svämmat över.

- Vi har så liten tomt att en vall kommer att förstöra den. Vi har våra egna lösningar när det är högt vatten. Vi har klarat av det och har inte fått några skador, säger Pirkko Kronman.

Enligt Per-Gustav Kronman skulle paret klara sig utan vallar om vattennivån skulle få vara på nuvarande nivå.

- Vi har alltså stoppkranar på dräneringen och på avloppet. Vid översvämning kan vi stänga och hindra vattnet att komma in i dräneringen och in i källarvåningen. Men när man bygger vallar höjer det vattnet ovanför, när det inte slipper at sprida ut sig, så måste det gå uppåt, så det blir till förtret för oss som bor där uppe, säger Per-Gustav Kronman.

Förhandla sig till ett plank?

Helge Holm har förhandlat sig till ett plank i stället för jordvall. Han är nöjd med resultatet av förhandlingarna med Närings-, trafik- och miljöcentralens representanter.

- Jag har försökt få till stånd ett skrank som man kan lyfta bort. Det är jag nöjd med om det blir på det viset. Men den där vallen som skulle bli så hög, och jag bor så nära ån, det skulle se hemskt ut, säger Holm.

- Vi är emot vallen. Vi skulle hellre ha plank, säger Magnus Solfvin.

Solfvin berättar att de har samlat ihop sig till ett motstånd mot vallen.

- Plank är bättre på det viset att man kan montera upp det vid behov demontera, då det inte är några risker, säger Kjell Lillhannus.

- Det förstör landskapsbilden med en vall längs hela Lappfjärds å. Vi är för att ån ska rensas från riksväg åtta ut mot havsmynningen. Det är det bästa alternativet, säger Guy Grindgärds.

Närings-, trafik- och miljöcentralens representanter tog på torsdagen emot åsikter på Lantbruksbyrån i Lappfjärd.