Löneförhandlarens ABC
April är månaden då många löneförhandlingar förs. Det finns vissa saker man ska göra och så finns det vissa saker man inte ska göra när man löneförhandlar.
Vad ska man göra?
A och O är att vara förberedd och strukturerad. Att vara lugn, saklig och självsäker hjälper. Kom ihåg att en löneförhandling är en tvåvägskommunikation Det är viktigt att arbetstagaren och arbetsgivaren lyssnar på varandra. Rekryteringskonsult Stefan Ottelin menar också att man inte ska lägga alla kort på bordet direkt.
- Löneförhandlingar är lite som ett kortspel, man vill ju inte spela sin bästa hand direkt, säger Ottelin.
Vad ska man inte göra?
Man ska inte motivera en löneförhöjning med privata orsaker. Det att hela lönen går åt till ett banklån eller att barnen äter en ur huset är inte faktorer som ska få upp lönen. Det ska ha med arbetsprestationen att göra. Hota inte heller med att säga upp sig om man inte får lönen man vill ha. Att vara kaxig eller arrogant hjälper sällan, snarare tvärtom.
När ska man löneförhandla?
Det finns vissa faktorer som avgör. Om arbetsuppgifterna har ändrat eller om en arbetstagare fått mera ansvar är det på sin plats att föra en lönediskussion.
Det finns också en risk att man som arbetstagare befinner sig i en lönegrop. Om det finns misstankar om att en arbetstagare har längre lön än kollegerna och gör samma jobb, kan det vara bra att fråga. När du för en lönediskussion är det viktigt att motivera för förmannen varför en löneförhöjning är på sin plats..
Rekryteringskonsult Stefan Ottelin poängterar också att det inte enbart behöver handla om pengar.
- Idag är helhetspaket allt vanligare. Förmåner, flexibel arbetstid eller när och hur lång semester som hålls är faktorer som är viktiga när man ser till helheten.
Chefens ansvar
Rekryteringskonsult Stefan Ottelin menar att det borde aldrig gå så långt att en arbetstagare är tvungen att ta upp ämnet till diskussion.
- Chefen ska ligga ett steg före och vara den som föreslår en löneförhöjning.