Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Putin varnar för gasbrist i Europa

Från 2014
Gasrör i Boyarka nära Kiev.
Bildtext Gasrör i Boyarka nära Kiev.
Bild: EPA / SERGEY DOLZHENKO

Utspelen och beskyllningarna fortsatte mellan Ryssland och Europa på torsdagen som reaktion på den ryska annekteringen av Krim och det spända läget i östra Ukraina. Ryssland varnade för gasbrist i Europa och Ryssland fråntogs tillfälligt sin rösträtt i Europarådet.

Den ryska presidenten Vladimir Putin varnade för att Ukrainas gasskulder till Ryssland kan påverka gasexporten till Europa. Han föreslog en omedelbar dialog om gasskulderna med europeiska ledare, uppgav hans talesman.

Samtidigt fråntogs Ryssland fråntogs sin rösträtt i Europarådets parlamentariska församling fram till nästa årsskifte. Den ryska delegationen mister också rätten att delta i valobservatörsuppdrag.

Dessutom har det pågått ett ordkrig mellan Natos generalsekreterare Anders Fogh Rasmussen och Rysslands utrikesministerium om de ryska trupperna vid gränsen mot Ukraina.

Fogh Rasmussen uppmanade Ryssland att dra tillbaka sina trupper från gränsen mot Ukraina och sade att det är en förutsättning för att man ska kunna inleda en dialog om Ukraina.

Ryssland beskrev i sin tur Nato som en elitklubb som karakteriseras av dubbelmoral och beskyllde Fogh för att försöka återuppliva retorik från kalla krigets tid.