Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Arvsskatten ger fem gånger mer än barnbidragsklipp

Från 2014
Uppdaterad 11.04.2014 00:55.
Skatteverket
Bild: YLE/Rolf Granqvist

Arvsskatten ger staten drygt en halv miljard euro om året. Det är nästan fem gånger den planerade nedskärningen av barnbidragen. Vad händer om skatten slopas?

Bland politikerna är åsikterna delade. Det finns de som tror att den ekonomiska nyttan kompenserar inkomstbortfallet för staten. Andra menar att skattebetalarna får skjuta till mera pengar i form av höjda inkomst- och konsumtionsskatter.

En, som är övertygad om att en avskaffad arvsskatt betalar sig, är ordföranden för Kristdemokraternas riksdagsgrupp Peter Östman.

Programmet är inte längre tillgängligt
Yle Nyheter TV-nytt: Arvsskatten är svår speciellt för familjeföretag - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

- Man ska se till helheten. Speciellt när det gäller generationsskiftena bland företagarna och jordbrukarna, så beräknar man att det borde gynna totalekonomin. Även om det blir ett bortfall i statskassan på 500 miljoner euro i arvsskatteintäkter så är jag övertygad om att det i förlängningen skulle gynna ekonomin.

Hur skulle ni då kompensera det här skattebortfallet?

- Det är klart att på kort sikt borde man hitta kompenserande skatteinkomster istället för arvsskatten, men om man på lång sikt skulle göra en grundlig analys, så tror jag att de dynamiska effekterna uppväger de här 500 miljonerna, försäkrar Östman.

Men den socialdemokratiska riksdagsledamoten Miapetra Kumpula-Natri är av helt annan åsikt.

- Ett inkomstbortfall i statsbudgeten på över en halv miljard skulle öka trycket både på konsumtions- och inkomstskatter, fastslår hon.

Men för Socialdemokraterna handlar det framförallt om en principfråga:

- Vi ser mera till värdena. Kan det vara så att studierna och kunskaperna inte betyder någonting, utan bara bakgrunden, om man kommer man från en rik eller fattig familj?. Därför är det ideologiskt motiverat att bibehålla arvsskatten, säger Kumpula-Natri.

Svenska folkpartiets riksdagsledamot Ulla-Maj Wideroos var redan som andre finansminister för över tio år sedan av den åsikten att arvsskatten hade levt ut sin tid.

- Vanliga människor ska ha råd att ta emot sitt arv, också därför att de flesta eller egentligen alla arv nuförtiden är beskattade flera gånger om. Man kommer ju förr eller senare till en situation att så många generationer har betalat skatt att man har lagt ut mera i skatt än vad värdet på arvet är, motiverar Wideroos.

"Nalle har råd att betala"

- Se´n har det här ingenting med Nalle Wahlroos att göra. Han har råd att betala sin arvsskatt.

Under den nuvarande regeringsperioden kommer arvsskatten inte att slopas, även om de två stora borgerliga partierna Samlingspartiet och Centern har signalerat beredskap att se över den och får stöd av SFP och Kristdemokraterna. De Gröna, Vänsterförbundet och Socialdemokraterna säger klart nej till att avskaffa arvsskatten.

För närvarande är arv värda upp till 20 000 euro skattefria men därefter stiger skatten stegvis till 19 procen för arv över en miljon euro euro.

Markus Ekholm

Läs också:
Skatteförvaltningen om arvsskatt
Arvsskatteräknare

Diskussion om artikeln