Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Ovisshet präglar fusionsutredning

Från 2014
Uppdaterad 03.05.2016 12:09.
Bokstäver som bildar ordet sote
Bildtext Ovissheten kring social- och hälsovårdsreformen orsakar huvudbry.
Bild: Yle Uutisgrafiikka

Ovissheten kring kommunutredningen mellan Pargas och Kimitoön är fortfarande stor efter att regeringen presenterade ett nytt förslag till social- och hälsovårdsreform.

Styrgruppen för kommunutredningen möttes på torsdag utan att veta hur social- och hälsovården i framtiden ska skötas. Utreda måste man oberoende, det säger lagen, säger styrgruppens omvalda ordförande, Inger Wretdal (SFP) från Kimitoön.

- Vi fortsätter att utreda på alla andra områden (förutom social- och hälsovården), det kan man göra. Och så väntar vi på att få mer information så småningom, att det blir någonting klart gällande den här sidan också.

Social- och hälsovården utgör cirka hälften av kommunernas verksamhet och budget. I väntan på besked om hur det blir med den biten är det främst bildnings-, kultur- och planläggningssektorerna som Pargas och Kimitoön nu kan utreda.

Kommunerna kommer inte att anställa en ny kommunutredare, utan det är kommunernas personal som nu under våren sköter det. I maj-juni hoppas man att man är klokare angående den stora social- och hälsovårdsbiten.

- Sen vet man ju inte ännu vilka krav man ställer på kommunerna som arrangörer, producenter, av social- och hälsovård. Det kan ju hända att man inte kan ha så små enheter som vi är nu som separata kommuner, det vet vi inte, säger Wretdal.

Målet är att en utredning som leder till ett samgångsavtal ska vara färdigt vid utgången av september.